У дома Как да изберем Големи домакински уреди Колко електроенергия консумира хладилникът на месец

Колко електроенергия консумира хладилникът на месец?

Колко електричество консумира хладилник? Този въпрос е особено често срещан към края на следващия месец, когато получавате сметки за ток от комунални услуги. Хладилникът е доста мощна единица. Той се счита за основен потребител на електроенергия по две на пръв поглед рационални причини:

 1. По отношение на размерите си, той е най-големият електрически уред в почти всеки дом;
 2. За разлика например от телевизор, микровълнова фурна и други електрически и домакински уреди, той е свързан към електрическата мрежа непрекъснато.

Всъщност тези два фактора днес не влияят толкова много на нивото на потреблението на електроенергия. И хладилникът не винаги консумира най-голям брой ватове на час или дори на месец. Всичко е малко по-сложно, отколкото може да изглежда.
На първо място, количеството консумирана енергия няма значение на час, месец или година определя т. Нар. Енергиен клас. Нека се запознаем с него по-подробно.

Вижте също - Прости правила за пестене на електроенергия у дома

Енергиен клас на хладилниците

Класовете на консумация на енергия на хладилниците отдавна са установени по световните стандарти, които са валидни и еднакви за всички страни по света. Те са обозначени с латински главни букви, всяка от които означава определен процент на мощност от стандартното ниво.

Съвети:

Прочетете също: Кой хладилник е по-добре да изберете през 2019 г.: рейтинг и експертизи

 • "A ++" най-висок клас, инсталиран на домакински уреди с максимална икономия на енергия, консумацията на енергия е до 30%;
 • „A +“ клас: мощност „30-42%“;
 • "A" клас: мощност "42-55%";
 • "В" клас: мощност "55-75%";
 • „С“ клас: мощност „75-90%“;
 • "D" клас: мощност "90-100%";
 • Клас "Е": мощност "100-110%"
 • "F" клас, най-високата консумация на енергия може да се намери само на остаряло оборудване, капацитетът е 110-125% от стандарта.

Клас на консумация на енергия

Можете да разберете към кой клас на консумация на енергия принадлежи даден хладилник и колко енергия изразходва на месец от инструкциите или описанието. Понякога маркировката се прилага и върху самата единица под формата на буква или веднага се посочва броят на консумираните от нея киловати. Липсата на такива маркировки обикновено показва висока консумация на енергия. Когато купувате нов хладилник в магазин, най-лесният начин да разберете количеството консумирани ватове на месец е да попитате продавача.

Необходимата консумация на енергия за работата на почти всеки домакински уред се определя главно от енергийния клас, към който принадлежи.Ето защо, ако има стар и шумен уред у дома, тогава не трябва да се учудвате на големи сметки за ток, тъй като най-вероятно той принадлежи към един от последните класове и консумира огромно количество киловати на всеки час.

Важно:

Важно е да се разбере, че е невъзможно да се спести от работата на хладилника, защото обикновено той съхранява продукти, които стават неизползваеми на ден, а понякога е достатъчен един час престой в условия с неподходяща температура. Единственият изход е да си купите нов хладилник, който не изисква много ватове, което обаче ще се изплати доста бързо.

Вижте също - Защо хладилникът се нуждае от регулатор на напрежението?

Колко електроенергия консумира хладилникът в kW годишно?

За да определите колко електроенергия консумира хладилникът на час, на ден или месец е съвсем просто, просто погледнете техническите му спецификации, които трябва да бъдат посочени в ръководството за употреба. Нивото на потребление на електроенергия на съвременните хладилници на вътрешния пазар варира от 220 kW до 460 kW годишно. Да речем, че вашият хладилник консумира съответно 460 кВт, за да разберете колко хладилник изразходва кВт на ден, трябва да разделите посочените цифри на 365 дни и да получите първоначалните данни. Ще получите -1,26 kW на ден, около 38 kW или 50 W на час (0,05 kW на час) на месец.

Съвети:

Прочетете също: Колко мощност консумира пералната машина в кВт

Тези цифри обаче са много осреднени. Тъй като всъщност има и косвени фактори, които могат значително да повлияят на количеството киловати, консумирани от хладилника на час.

Косвени фактори, влияещи върху нивото на потребление на енергия

 • Температура на въздуха на закрито - тук всичко е просто, колкото по-висока е температурата на въздуха около хладилника, толкова повече той изразходва ватове на час, за да поддържа оптималната температура вътре;
 • Качеството на уплътняващите материали и тяхното изпълнение, както и материалът, от който е направен хладилникът, и дори неговият цвят, могат да повлияят на количеството kW, необходимо всеки месец;
 • Честотата, с която се използва хладилникът, или по-просто, честотата на отваряне и затваряне на врати, също може да повлияе на консумацията на енергия. Ако отваряте вратите всеки час, уредът ще изразходва увеличено количество kW, за да възстанови оптималната температура;
 • Различни допълнителни функции като разпределяне на лед или подчертаване на отделни елементи на устройството увеличават броя на ватовете, необходими за хладилника. Обикновено тези функции остават непоискани, но все пак трябва да плащате за тях всеки месец.

И накрая, трябва само да се отбележи, че домакинските уреди, които имат най-ниската консумация на енергия в kW на ден, в допълнение към ползите за портфейла на техния собственик, имат и положителен ефект върху околната среда на планетата.

Вижте също:

55834 1

Една мисъл за „Колко електроенергия консумира хладилникът на месец“

 1. Игор:

  Нивото на потребление на електроенергия на съвременните хладилници на вътрешния пазар варира от 220 kW до 460 kW годишно.
  Може да е по-правилно да пишете:
  220-460 kW * час на година работа.

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите