У дома Ремонти Малки домакински уреди Какво да направите, ако мултикукърът не се включи?

Какво да направите, ако мултикукърът не се включи?

ако мултикукърът не се включва, Тази статия може да ви помогне. Ще ви разкажем как да поправите мултикукър със собствените си ръце и да намалите разходите за този процес.

Устройството и принципът на работа на мултикукъра

Устройството и принципът на работа на мултикукъра

Преди да говорите как да отстраните неизправностите с мултикукър, трябва да сте наясно, че всички домашни мултикукерски програми са търговски тайни на производителите. Мултикукър се основава на инсталирането на два сензора, благодарение на които те разбират какво се изисква от тях. Много майстори предположиха, че вътре в дъската има памет за температурата и продължителността на отделните операции и определени програми. Благодарение на тези данни нагревателният елемент (нагревателен елемент) се програмира. Сензори, инсталирани в мултикукера:

  1. Термистор Той е инсталиран на основния бутон на устройството. Разглобяването му е доста старателна задача, поради факта, че производствените компании категорично се противопоставят на ремонта от самоуки и сервизи, предоставяйки им само гаранционни услуги. Търговско дружество Redmond отиде още по-далеч, напълниха всички терминали със съединение, така че демонтирането на сменяемите клеми е невъзможно.
  2. Вторият сензор е инсталиран вътре в капака. За да получите достъп до него, трябва да положите много усилия, така че не ви препоръчваме да го вземете, ако не сте уверени в своите способности. Необходимо е да направите вдлъбнатина на необходимия конектор, без да обръщате внимание на съединението и след това да стартирате мултикукера. Ако след включване на мултикукера не работи, значи сте открили причината за повредата. За да се уверите, че това е 100%, е необходимо да се измери съпротивлението на сензора и капака, идващи от проводниците, с мултицет. В устройства на Redmond кабелите са разположени в областта на контура под подвижния капак. За да направите измервания, трябва да развиете винта, след това внимателно извадете щита и отстранете окабеляването от него, след което включете мултикукъра, докато измервате съпротивлението.

Както следва от горното, за правилна работа бавна готварска печка трябва да вземе показания от два сензора. Те предават сигнала си към контролния терминал на платката чрез два проводника. По правило самата платка е инсталирана под панела с бутони. Следващият възможен проблем може да бъде захранването. За да се уверите, че работи правилно, трябва да свържете мултикуксора към електрическата мрежа, ако поне един от индикаторите е подчертан, следва, че всичко е наред с вашето захранване.В противен случай той трябва да бъде заменен.

Управлението на мултикукър е разделено на механично и сензорно. Ако мултикукърът има механично управление, в микросхемата се вграждат микропревключватели. Чрез отчитане на броя на „късите съединения“ микросхемата избира свързаните параметри за операции. Всичко това работи благодарение само на едно окабеляване. Процесът на изпълнение на програмата започва с предаване само на един сигнал. За това обаче е необходимо да се използва голям брой функционални контролни табла, инсталирани в мултикукера. Сигналът е постоянен и е необходим за включване или изключване на транзистора. Благодарение на стабилизатора на напрежението не може да възникне пренасищане в контактните полета.

Вижте също - Направи си сам многофункционален ремонт

Превключване на тока

Превключване на тока

Ще поговорим подробно за това как работи. Дизайнът му включва трансформатор, предварително обвит с електрическа лента, така че контактът да не падне, от време на време се излива със съединение. За да се защити трансформатора от входни пулсации, в проекта е предвиден входен филтър. Самият мултикукър не създава вълнички. Трансформаторът предвижда монтирането на две намотки с паралелна връзка. Използването на две намотки увеличава надеждността на устройството.

ако бавната готварска печка не се включва, необходимо е да се измери съпротивлението на трансформатора, не е необходимо да се разглобява устройството, тъй като в разглобено състояние релето е отворено. Съпротивлението между щепсела и входните клеми трябва да е ниско. Трансформаторът е последван от двупериоден изправител от четири диода. След него в захранването е осигурен допълнителен филтър от най-големия резистор с кондензатор. След това се инсталира последовател на емитер със стабилизатор и резистор, който е предназначен да избере работна точка.

Не забравяйте да обърнете внимание на малката празнина на двойния проводник, която е разположена в областта на предпазителя. Тази част от дизайна е отговорна за подаване на 220V ток към устройството, свързване към релето. Основната платка е инсталирана в устройството с елементите надолу, ако токът надвишава граничната стойност, медната жица просто се стопява и се оттича до дъното на устройството, което е напълно незащитено от това. Ако при премахването на основната платка забележите това излишък, тогава това означава, че някъде вътре в устройството е имало късо съединение. Тези повреди могат да означават загуба на работоспособност на нагревателния елемент на мултикунера. Но не се заемете веднага с възстановяването на джъмпера.

При измерване на съпротивлението на нагревателен елемент неговата работна стойност се колебае около 30 ома.

За да проверите функционалността на релето, трябва да свържете устройството към електрическата мрежа и да включите някоя от предварително инсталираните програми на мултикукера. Ако има кликване по време на включването на устройството, тогава това е сигнал, че всичко е в ред, в противен случай е необходимо постепенно да се замени релето и управляващата верига. За да се диагностицира неизправност на последния, е необходимо да се приложи напрежение към средния извод (транзистор) чрез бяла жица. След това измерете изходното напрежение. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че производителите обичат да пълнят всичко със съединение, така че бъдете внимателни.

Вижте също:

Помислете за случаи на повреда на термичния предпазител

Какво е термичен предпазител? Това е малко цилиндрично парче тел, което във външната си форма може да ви напомня за резистор.Температурата на реакцията на устройството е 170 ° Целзий, а токът варира от 10 до 15 ампера, в зависимост от инсталирания елемент. Ако един от параметрите е надвишен, топлинният предпазител ще изгори, което прекъсва електрическата верига и спира работата на устройството.

Можеше да си поставите за цел да направите такъв предпазител със собствените си ръце. На първо място, не трябва да се отрича, че тези продукти са лесни за производство, но от това следва, че цената за тях ще бъде доста ниска. Второ, препоръчително е да инсталирате точно оригиналните елементи. Фабрично копие има определени фиксирани характеристики, които са били изчислени в завода първоначално, а копие, направено със собствена ръка, може да има различни характеристики от него, което може да доведе до лоши последици. В най-лошия случай използването на домашно приготвена част може да се окаже в огън за вас.

Процес на подмяна на термичен предпазител

Процес на подмяна на термичен предпазител

Стигането до местоположението на тази част не е твърде трудно; първо трябва да извадите тенджерата от кухината на устройството. Под него ще намерите метален елемент, подобен на гъба, чийто крак се изтегля от пружина. Под него са разположени термични предпазители, обикновено те са инсталирани няколко парчета и ги покриват с камбрики.

Камбрикът е пластмасов проводящ изолационен елемент, в повечето случаи бял, който служи за защита на точките на свързване на различни компоненти и зони.

За да се прикрепи елементът, трябва да се извърши изстрел. Категорично е забранено използването на поялник за тези цели. Нагревателният елемент на поялника ще изгори през чувствителния към топлината елемент без много усилия и затруднения.

За да определите целостта и оперативността на един или повече елементи, трябва да използвате мултицет. Не е необходимо да отстранявате частта, след като откриете неизправност, я отстранете според горния пример.

Малко за Редмънд

Мултикукър Редмънд разполага и с термични предпазители, които служат за защита на устройството от прегряване. Тези части вършат отлична работа с функцията, която им е възложена, но има една много тежка НО - те са в състояние да го направят само веднъж. След това ще трябва да потърсите помощта на специалист в сервизен център. Ето извлечение от гаранционната карта на Redmond: „продукт с наличие на термични и други повреди, причинени от неправилна употреба на устройството, не е гаранционен случай.“ Тъй като не е рядкост собствениците да включват устройства без тенджера, това е доста важно да се знае. В устройството обаче е инсталиран бутон, който на теория би трябвало да попречи на устройството да се включи без него, но в Redmond той просто не работи.

Ако поради небрежност или забрава не сте сложили тенджерата на мястото си и изсипахте съставките там, изсипахте необходимото количество течност и забравихте да изключите устройството от мрежата и след това премахнете цялата влага и храна с хартиени кърпи, обаче устройството спря да работи, според производителите, виното ще бъде лежи върху теб. Това е оправдано от факта, че влизането в кухината на устройството на тези неща не се покрива от гаранцията и ще трябва да плащате за скъпи ремонти от джоба си.

Вижте също - Коя компания мултикукър е по-добре да изберете: Philips, Redmond или Moulinex

Микросхеми на устройството

Микросхеми на устройството

В типичните модели са инсталирани две електронни платки:

  1. Табло за управление.
  2. Табло за захранване.

Втората е в долната част на устройството, но за да стигнете до местоположението на първата точка, ще трябва да измъчите малко и напълно да разглобите устройството, като същевременно демонтирате вътрешната цилиндрична повърхност.

След като разглобите всичко, трябва да прегледате дъските за наличие на:

  • чипс;
  • почернели резистори;
  • нарушение на спояващи шевове;
  • подути кондензатори;
  • и сажди.

Ако бъдат открити такива дефекти, е необходимо елементите да бъдат заменени с нови. Възстановяването на счупено запояване не трябва да ви създава много трудности. Необходимо е да се осъществи процесът на възстановяване на пистите, като се събличат чрез нанасяне на повреди и нулева кожа. Може да се наложи да добавите няколко джъмпера, които можете да направите от краката на резистора. След приключване на всички операции е необходимо да се покрие всичко с лак, за да се гарантира, че устройството е защитено от течове и излагане на кислород.

Вижте също - Как да използвате мултикукер правилно

продукция

Ако ти мултикукърът не се включва не го носете веднага с глава към услугата. Всички повреди най-често са причинени от неправилна работа на устройството. Ако използвате устройството правилно, то може да работи дълги години и да опрости живота ви. За да премахнете всички неизправности, трябва да се придържате към горните инструкции и като имате здрав разум, можете лесно да поправите мултикукъра. Не забравяйте обаче, че ако устройството ви е в гаранция, най-добре е да се свържете със сервизен център.

Вижте също:

24345 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите