У дома Как да изберем Големи домакински уреди Как да изберем качествена чанта за охладител

Как да изберем качествена чанта за охладител

Планирате да пътувате и не знаете как да съхранявате хранителни стоки на пътя? Или планирате пикник, излет или поход сред природата? Или може би пътуване до селската къща, където няма хладилник? В такава ситуация термо торбичката наистина може да ви помогне, да ви поддържа свежи и да удължи срока на годност на храната ви. В тази статия ще отговорим на въпроса: как да изберете правилната охладителна чанта, така че покупката ви да бъде наистина полезна и полезна за вас.

Видове охладителни торбички

Чантите за охладители са много различни. И когато дойдете в магазина, е трудно веднага да определите правилно кой модел е необходим. Основната разлика е капацитетът и дебелината на изолационния слой на торбите. Ето защо всички по-хладни торбички могат да бъдат разделени на:

  • Термични торби - продукти, изработени главно от плътни тъкани с тънък изолар, се различават с малък обем - от 300-400 g до 2-3 литра;
  • Термични контейнери - имат твърда рамка и подсилен термичен слой, обем - от 3 литра, направени под формата на раници, куфари на колела, обемни преносими чанти;
  • авто хладилници - просторни кутии за транспортиране в багажника на автомобил, свързани са с акумулатора на колата и запазват студа за дълго време.

Всъщност си струва да се има предвид фактът, че топлинният капацитет, за разлика от автомобилния хладилник, не произвежда, а само поддържа студа. Тоест, самата торбичка не замръзва храната, а само поддържа вътрешната температура ниска. Следователно наричането на чантата да бъде хладилник не е твърде правилно, но това общо име твърдо се придържа към такъв сравнително нов аксесоар. Всички продукти и самия контейнер трябва да бъдат хладилни или замразени преди употреба - за по-добро и дълго съхранение.

В зависимост от дебелината на термичния слой и обема на самата торба студът вътре може да се запази 2-3 часа или за по-дълъг период - до 20 часа или повече. Топлинният обмен между вътрешното съдържание и околната среда все още се осъществява. Но колкото по-дебел е изоларът, толкова по-бавно се нагрява. Въз основа на този факт най-ефективни са термичните контейнери с дебелина на слоя от 0,8 мм и по-висока.

Вижте също:

Дизайн и обеми

Как ще изглежда термо чантата зависи от вас. Днес производителите произвеждат всякакви модели на такъв аксесоар - под формата на малки кутии за обяд, преносими чанти, раници, контейнери и др. Можете също да изберете всеки цвят, който харесвате.Можете да изберете термо чанта в сдържани цветове или обратно - вземете цветна и ярка, така че веднага да ви хване окото.

Въпреки това, не забравяйте да обърнете внимание на удобството за транспортиране - термичният контейнер трябва да има здрави и надеждни дръжки, закопчалка с цип, покрита с велкро капаче.

За да намерите подходящ модел по отношение на обема, трябва да помислите колко души трябва да съхранявате продукти. Колкото по-голяма е компанията, толкова по-просторна трябва да бъде вашата охладителна чанта. Ако купувате малък контейнер за студент или офис работник, обърнете внимание на малките термо кутии, в които може да се побере само няколко сандвича или лека закуска. Вземете храна със себе си на екскурзия до обикновено семейство от 3-4 души - изберете топлинна вместимост 4-5 литра. Ако пътувате с голяма компания в провинцията, най-добре е да вземете термо раница или контейнер на колела с обем 8-10 литра.

Вижте също - Как работи термо чантата (преносим хладилник)

Ние определяме качеството на материала

Ако решите да изберете термо торба, тогава ви съветваме незабавно да купите добър модел от надежден производител. В края на краищата сигурно сте запознати с израза: „Мизерникът плаща два пъти“. Висококачественият термо торбичка ще ви издържи по-дълго и ще се покаже максимално ефективно - наистина можете да разчитате на дългосрочното запазване на ниска температура вътре.

Висококачествената чанта веднага ще изпъкне сред еднодневните модели със своето стабилно изпълнение. Външният материал е плътен, устойчив на износване и водоотблъскващ. Например, найлон, полиестер или поливинилхлорид. Преди да купите, не забравяйте да проучите качеството на шевовете - отговорен производител със сигурност ще се докаже с ясни, равномерни шевове и плътно зашити дръжки.

Вътрешният слой по правило се състои от отразяващ плътен материал, наподобяващ плътно фолио. Ако предложеният модел няма такова покритие, струва си да помислите внимателно преди да купите и да не бързате да се разделяте с пари.

Вече споменахме, че дебелината на термичния слой трябва да бъде повече от 0,8 см. В противен случай чантата ви ще може да поддържа студа в средата само за около 2 часа.

Със или без батерия?

Обикновено, заедно с добра термична торбичка, в комплекта се продават и студени акумулатори - малки контейнери със солев разтвор. Ако няма такова устройство в топлинния капацитет, студените акумулатори могат да бъдат закупени отделно. Батериите не замръзват, но са способни да отделят студ по време на размразяването. Именно с помощта на батерии храната вътре в торбичката остава по-дълго охладена или замразена.

Външно студеният акумулатор е плоска колба. Пълнежът може да бъде течен или гел. Хелиевите студени акумулатори отнемат повече време за загряване, но решенията са много по-евтини.

По принцип животът на такава батерия е неограничен. Преди да зареждате продукти, замразете контейнерите в домашния хладилник. Ако обаче контейнерът с физиологичния разтвор е напукан, веднага трябва да се сбогувате с такава батерия.

Правилно оразмерен контейнер със солев разтвор може да поддържа температури с 25 ° по-ниски от околната среда за 18-24 часа. Не забравяйте, че за 1 литър продукти използвайте 50-60 g хладилен агент в батерията.

Допълнително оборудване

Много съвременни термо чанти могат да се похвалят с допълнително оборудване - комплект съдове, специални отделения, джобове за бутилки и т.н. Да купувате точно такава чанта или не е личен бизнес на всеки. Струва си да се има предвид, че комплект чинии, вилици и чаши може да не ви е полезен на открито или в страната и колко често ще използвате такава услуга, не е известно. Но такава чанта ще струва порядък повече.

По-практични в това отношение са клипсите за продуктите. Дори ако вашата чанта е изпусната или обърната, храната вътре няма да бъде повредена или да падне.

Полезни съвети

За да поддържате ниската температура във вашия термичен контейнер възможно най-дълго, трябва да следвате редица прости препоръки.

  • На първо място, охладете торбата преди употреба. Например, можете да поставите самата торбичка в хладилника или да я държите вътре в бутилка замразена вода.
  • Ако използвате акумулатори за съхранение на студ, те също трябва да бъдат предварително замразени. Това ще ви отнеме поне 10-12 часа.
  • Охладете или замразете необходимата храна преди сервиране.
  • Подредете продуктите много плътно, уверете се, че няма празнини и не забравяйте да поставите няколко студени акумулатора в средата.
  • По-добре е да транспортирате термичния контейнер, освен всичко друго, ако ситуацията и размерът на самата торба позволяват. Големите хладилници за кола трябва да се носят в багажника на колата.
  • Чантата трябва да се отваря възможно най-рядко - защото топъл въздух влиза и повишава температурата вътре в чантата за охлаждане. Особено, ако горещото лято царува на улицата и сте донесли храна за дълъг пикник.

Както можете да видите, нищо свръхестествено, но спазването на тези прости правила ще ви позволи да удължите живота на вашата преносима термо чанта.

Топлоизолационните контейнери и чанти са полезни не само за пикници, но и в домакинството. Можете да го вземете със себе си на екскурзия или на екскурзия сред природата. Можете също да носите замразена храна от магазина вкъщи в тази торба. И ако трябва да размразите хладилника, просто прехвърлете съдържанието на фризера в предварително подготвената торбичка и не се притеснявайте за безопасността на храната.

Надяваме се, че сега знаете точно как да изберете чанта за охладител, какво да търсите преди да купите и как правилно да използвате новата си покупка. Внимавайте при избора и си подарете наистина практична и удобна термо чанта.

Вижте също:

5721 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите