У дома Ремонти Малки домакински уреди Микровълновата работи, но не загрява храната: какво да правя?

Микровълновата работи, но не загрява храната: какво да правя?

Защо микровълновата не се нагрява, но плочата се върти и светлината е включена? Вентилаторът бръмчи, а храната е студена. Какво да правя и къде да отида? Когато оборудването, което сега струва много пари и наистина е необходимо в кухнята, не може да бъде изхвърлено, а просто поправено, се използват всички знания за ремонт на електрически уреди. За да постигнете положителен резултат, са необходими само основни познания за микровълновото устройство и самата електроника, а в крайни случаи най-простите умения за търсене на данни в Интернет.

Прости неизправности в микровълновата фурна

Има редица причини, поради които микровълновата е спряла да се нагрява и не става въпрос за счупване на части, например:

 1. Главното напрежение е намаляло. Работата на микровълновата фурна, както и нейното нагряване, могат да бъдат повлияни от леко намаляване на 20V. В резултат на това чинията ще се нагрява, но в средата на чинията няма храна. Въпросът с прекъсванията на електрозахранването се решава за един ден: просто трябва да отидете до магазина и да купите захранване.
 2. Мрежата е претоварена. Ако две мощни устройства работят едновременно от един и същ контакт, възниква претоварване. Този проблем може да бъде решен чрез инсталиране на друг изход.
 3. Вратата не е в ред. В резултат на счупването на капачето вратата не се затваря плътно и микровълновата не загрява или слабо загрява храната. Тук можете да опитате да поправите или напълно да замените ключалките.
 4. Грешен избор на режим. Много често след режим на размразяване те забравят да преминат обратно към микровълните. Размразяването не загрява храната до необходимата температура и вие сте на път да разглобите уреда.

Прости неизправности в микровълновата

Бакшиш:

Прочетете също: Направи си сам ремонт на смесители

Сложни микровълнови грешки: търсене на истинската причина

Често микровълновата работи, но не загрява храната поради факта, че магнетронът не е в ред. Следващият в списъка ще бъде кондензатор, предпазител и трансформатор също често се счупва. Причината за лошо затоплена храна може да бъде следната:

 • таймерът или самият блок за управление са се счупили;
 • поради повреда на трансформатора и други части;
 • инверторът може да е повреден (това се отнася само за микровълните на инвертора).

Микровълновата не се нагрява и бръмчи много

Ако установите, че микровълновата фурна се включва, но не се нагрява и издава необичаен звук (например, бръмчи), има 3 причини за това:

 • диодът стана неизползваем. Тази част не позволява на тока да тече в обратна посока, токът се движи само в една посока. Ако тази част не успее, устройството започва да бръмчи и не загрява храната;
 • време е да смените кондензатора.Разрушаване на кондензатора води до генериране на вълни и шумове на устройството;
 • разпад на магнетрона. Дефект в тази част може също да доведе до бръмчене или бръмчене.

Бръмчене-микровълнова - каква е причината

Важно:

Ако решите да намерите причината и да поправите микровълновата със собствените си ръце, тогава имайте предвид, че това е опасно устройство. Дори ако микровълновата печка е изключена от електрическата мрежа, има голяма вероятност да бъдете ударени от ток на високо напрежение, до 5000 V. Ако имате съмнения и не сте сигурни в собствените си познания, по-добре е да покажете устройството на капитана, дори само за една диагноза. Не е необходимо да рискувате живота си, защото устройството не си заслужава.

Ако все пак решите да произвеждате Направи си сам ремонт на микровълновата фурна, след това преди да гледате каквото и да било, изключете устройството от мрежата. Не забравяйте да намерите инструкциите, където има имена на всички части, които са там.

Микровълновата не се нагрява: проверете предпазителя

На първо място, след като премахнете капака, трябва да се уверите, че всички предпазители работят. Ако видите, че те са станали черни или нишката е изгоряла там, тогава просто трябва да ги замените. Вътре често има две парчета предпазители.

Когато купувате нова част, не забравяйте да вземете старата (изгоряла). За да се разреши временно ситуацията, не се препоръчва да се правят грешки от тел. Има голяма опасност от пожар, а цената на добър предпазител не е повече .

Бакшиш:

Прочетете също: Как да поправите термопот със собствените си ръце

Микровълнова бръмчи: проверка на кондензатора

Ако устройството бръмчи при включване, има вероятност кондензаторът да се е счупил. Лесно е да проверите неговата работоспособност: трябва да вземете омметър и да го свържете към частта. Ако всичко е наред, тогава иглата на омметъра се движи. И ако стои, значи кондензаторът не е в състояние и поради това печката е шумна.

Микровълновата бръмчи: проверява кондензатора

Важно:

Преди да смените или проверите кондензатор, той трябва да бъде напълно разреден!

Ако по време на работа на микровълновата усещате миризмата на изгаряне или нещо вътре се напуква, след като гледате това видео, ще разберете какво е. Показва как можете да поправите микровълнова фурна, ако искри.

Диод с високо напрежение

Често проверката на това устройство не се извършва поради сложността на тази процедура. Най-лесният начин е да закупите нова част, но преди това се уверете, че тя се счупи. Можете да проверите с кондензатор, който не трябва да се нагрява. Също така, знак за неизправност на диода може да е шумотевица, когато е включена и издухан предпазител.

Вижте също - Защо микровълновата искри отвътре: какво да правя?

магнетронно

Ако при проверка на устройството не сте открили повреди, тогава е вероятно въпросът да е в магнетрона. Знакът, чрез който се определя отказът на магнетрона, е силен шум (шум) по време на работа на устройството. Ако микровълновата печка бръмчи и не се затопля, тогава трябва да погледнете магнетрона за пукнатини или въглеродни отлагания. Ако счупването не се вижда визуално, проверете с омметър. Ако магнетронът е изгорял, тогава трябва да купите същия. Тя трябва да има същите параметри и размер.

Защо-не-работа-магнетронно-микровълнова

Бакшиш:

Прочетете също: Направи си сам прахосмукачка

Предотвратяване на счупване

Споделихме с вас информация как да продължите, ако микровълновата работи, но не загрява храната. Много е важно да се определи причината и проблемът защо микровълновата спря да нагрява храната. Най-често отговорът не отнема много време: най-вероятно сте използвали устройството неправилно.
За да може оборудването да служи дълго време, не трябва да правите това:

 • топла храна в метален съд (лъжица също се прилага тук);
 • включете празен уред (без храна);
 • топли яйца;
 • поставете контейнери с капаци.

Предотвратяване-счупване-микровълнова

С течение на времето всяко оборудване може да се повреди поради износване на резервни части. Оборудването, направено в Китай, може бързо да се счупи поради хакерска работа, те са свикнали да го правят качествено само за себе си. Ако цената на оборудването е доста нелепа, тогава не забравяйте израза, който аварият плаща два пъти.В заключение искаме да ви дадем съвет: ако вашата микровълнова фурна е под гаранция, в никакъв случай не трябва да я отваряте и не започвайте сами да търсите повреда. Доверете се на квалифицирани служители, които ще извършват диагностика и ще извършват работа за сметка на компанията.

Дори ако смятате, че можете сами да поправите устройството, имайте предвид, че има голяма опасност в случай на неправилна работа. Устройството има способността да акумулира електричество и може да причини ток с високо напрежение. Доверете се на специалисти, които могат да идентифицират проблем, дори и да са разгледали устройството. Животът ти е много по-ценен! Помислете два пъти, преди да отворите капака.

Вижте също:

65423 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите