У дома Ремонти Малки домакински уреди Направи си сам ремонт на смесители: фиксиране на щети

Направи си сам ремонт на смесители: фиксиране на щети

Смесителят е мотор със специална дюза, поставена върху вала му. Това е доста просто устройство. За да започнете работа, купа с нож е прикрепена към вала на двигателя. Това прави възможно деактивирането на блокирането на двигателя. След смесителя можете да работите в импулсен или нормален режим, като натиснете бутона за захранване. Домакинският уред е завършен с регулатор на скоростта на въртене, шнур, щепсел. Може да се включи и предпазител.

Сигурни ли сте, че можете да се справите с поправка на DIY блендер? В тази статия ще ви разкажем как да разглобявате пасатор и как да станете почти професионален майстор в ремонта на смесители. Подобно на повечето устройства, смесителят е доста лесен за разглобяване, основното е, че по време на монтажа не са останали допълнителни части.

ТОП 20 най-добри блендери с Aliexpress

Видове блендери

Днес има три вида смесители:

 1. Стационарен
 2. Потопяема
 3. Като опция в хранителен процесор.

При всички видове смесители основният компонент е електрическият мотор. Но принципите на работа на домакински уред са малко по-различни. Стационарните смесители са почти идентични по производителност с хранителните преработватели. Те се състоят от два основни компонента: електромотор и съдове с нож, поставен вътре в него.

Вижте също - Как да използвате пасатор

Принципът на работа на стационарен пасатор

Нека да разгледаме устройството и как работи блендерът. Храната се поставя в купата на блендера. Устройството се включва и ножът му започва да се върти много бързо. Формата на ножа е проектирана така, че продуктите да се движат по затворен път. Ножът на устройството е разположен на дъното на купата и се свързва с ротора на двигателя. Високата скорост и желаната форма ви позволяват бързо да смилате продукти. Острието на блендера е оформено като витло. Това му позволява да рисува продукти под рязане и в същото време да хвърля вече натрошена маса върху стените на купата.

Купата на блендера има специална форма, която позволява движението на преработените продукти в кръг. Стените се разширяват към върха. В тази връзка получената маса започва да запълва стените, освобождавайки центъра на формата за все още не нарязани продукти. Щом броят на преработените продукти на стената достигне критично тегло, те падат обратно на ножа и се извършва по-нататъшно нарязване. На практика всичко това се случва в един момент.

Описахме процеса, който може да се наблюдава при качествено оборудване. По-евтините модели може да не се справят със задачата. Липсата на мощност не позволява да се създаде непрекъснат поток от обработени продукти и ножът започва да реже въздуха. Ако решите да накълцате зелето, добавете малко вода.Това ще помогне на ножовете да се справят с този зеленчук.

Ремонт-стационарна-смесител

Ако пасаторът не се справи с кълцането на храна, това не означава, че е разбито, може просто да няма достатъчно мощност. След това добавете малко течност за пиене и опитайте да стартирате блендера отново. Ако това не помогне, може би трябва да направите ремонта сами:

 1. заточете или заменете ножа;
 2. тествайте превключвателя на скоростта;
 3. уверете се, че двигателят работи правилно;
 4. проверете как купата се свързва с ножа.

Ако решите да поправите пасатора със собствените си ръце, без да включвате професионалисти, тогава трябва да започнете с проверка на регулатора на скоростта. Просто е. Необходимо е да натиснете последователно различни скорости и да определите на ухо дали скоростта на ротора се променя. Ако скоростта се промени, тогава регулаторът работи и си струва да проверите ножа на пасатора.

Бакшиш:

Прочетете също: Направи си сам ремонт на желязо

Подмяна на ножа на блендера

За съжаление не всеки може да наточи такъв нож у дома. Ето защо не си струва да експериментирате, по-добре е да закупите нов режещ инструмент за блендер. В магазина може да срещнете такова развитие на събития:

 • Закупили сте нов нож за блендер. В този случай е необходимо да премахнете стария и на негово място да поставите нов нож. Можете да разглобите пасатора със собствените си ръце, за това изключваме пасатора от мрежата, изваждаме купата от него. Взимаме чиста кърпа, за да не се нараним по острия ръб и започнем да развиваме ножа от шпиндела на мотора. Връзката с резба тук не е стандартна, но е оставена, така че я развиваме в обратна посока. Понякога ножът се свързва с гайки. В този случай на помощ ще ви дойдат гаечни ключове и клещи.
 • Има модели, в които за да замените ножа, трябва да разглобите купата на блендера. Това не е проблем, но не забравяйте да промените уплътнението на маслото тук.
 • И накрая, най-неудобният вариант, когато купата не може да бъде разглобена. В този случай ще трябва да закупите целия блок: купа и нож.

подмяна на най-блендера нож сам

Ремонт на регулатор на скоростта

Повредата на регулатора на скоростта на потопяем смесител е едно от най-често срещаните. Ако е така, опасността от разглобяване е в блендера. Възможно е напълно да се провери работоспособността на това устройство само в сервиз, където има необходимото оборудване. Ако имате необходимите знания по електроенергия, можете сами да „звъните“ на тази част. Можете да определите дали проблемът е тук. Регулаторът се споява извън смесителя и се проверява във всички позиции. За нормална работа във всяко положение контактите на регулатора са нормално затворени.

Но преди да разглобите домакински уред, си струва да слушате дали скоростта на въртене на ножа се променя при превключване на скоростите.

Трябва да се помни, че в повечето модели смесителят не може да бъде включен, ако купата не е свързана с него. Тази опция е класическа, защото след изобретяването на пасатора неговият създател подчерта, че оборудването няма да се включи, ако купата не е инсталирана.

Бакшиш:

Прочетете също: Микровълновата не се нагрява, но работи - какво да правя?

ТОП 20 най-добри блендери с Aliexpress

Блендерът е спрял и ножът не се върти

Решавате да смилате плънката, а пасаторът просто не се включва! Не изпадайте в паника веднага! Тази неприятност може да се реши дори по-лесно, отколкото ако устройството работи, но направи всичко лошо.

Първо натиснете бутона и слушайте. Има ли тих шум? Така двигателят работи, но не може да завърти ножа. Изключваме купата и с пръсти или малка отвертка натискаме бутона, блокиращ включването на пасатора. Ако всичко започне да работи, тогава дефектът е идентифициран.

Ако устройството не се стартира дори когато блокирането е изключено, тогава въпросът е в двигателя, по-точно, в намотките му. Един или два от тях изгоряха. В този случай двигателят трябва да бъде сменен. Ако успеете да го купите на разумна цена, значи имате късмет. Но по-често, отколкото не, цената му е сравнима с цената на ново, не скъпо устройство, така че не е икономически оправдано да ремонтирате такъв блендер. По-лесно да си купите нов!

Бакшиш:

Прочетете също: Направи си сам ремонт на шевни машини

Дефектна-смесител-мотор

Ако при натискане на бутона не чуете работата на двигателя, за да направите ремонт, трябва да проучите веригата на захранване:

 • Първо се уверете, че електрическият контакт работи. За целта вземете всеки домакински уред, който работи със сигурност и го включете в тествания контакт. Ако работи, тогава контактът работи, и трябва да продължите да проверявате.
 • Втората стъпка е електрическият кабел. Практиката показва, че често се търка или се откъсва отвътре. Разглобяваме тялото на смесителя. В съвременните домакински уреди производителите много обичат да използват специални винтове, така че трябва да се запасите с различни глави и дюзи, преди да разглобите. Не можете да направите с отвертка Phillips и плоска глава. Шнурът вътре в смесителя е прикрепен към специален блок с винтове или запояване. С помощта на волтметър проверете целостта на кабела. Съпротивлението му трябва да е почти нула. Ако няма волтметър, но вземете нов кабел, сменете стария и го включете. Това ще идентифицира разбивката.
 • Ако във веригата на вашия пасатор има предпазител, той също трябва да премине тест. Извадете го от контакта. Ако не успее, тогава нишката вътре в кутията ще бъде скъсана. Не си струва да поправите предпазителя, като направите "бъг". Обикновено такива части в магазина струват стотинка, а домашно приготвените продукти могат да доведат до пожар. На кутията с предпазители ще има всички технически параметри, запишете ги и е по-добре да вземете самата част със себе си в магазина. Продавачът ще ви помогне да намерите подобен. Между другото, контактите на гнездото за предпазители са много удобно място за проверка на напрежение в мрежата.
 • Слагате работещ предпазител и когато включите в блендера, той веднага издуха отново! Това показва, че вътре в пасатора има късо съединение. Проблемът е или в двигателя, или в контролния блок. Свързваме отделни единици към електрическата мрежа и наблюдаваме резултата. Тук си струва да поставите "бъг", защото през него може да премине голям ток. Свързваме амперметъра и проверяваме напрежението. В този случай си струва да направите всичко бързо, така че прекъсвачът за защита от претоварване да не работи във вашата къща. Заменяме показаната стойност във формулата за изчисляване на мощността и оценяваме тази стойност. Ако тя значително надвишава номиналната стойност, тогава е намерен източникът на проблема.
 • Ако след всички тези действия разберете, че всичко е наред с захранването, трябва да инспектирате печатни платки. Кондензаторите често се провалят. Визуално това може да се определи по подуването им. Ако резисторът изгори, тогава той става черен. Свързващите коловози на платката не трябва да имат счупвания или отлагания. Ако откриете нещо подобно, тогава устройството не работи поради вина на електронния блок. Ако двигателят е имал късо съединение, тогава агрегатът трудно може да бъде поправен. Той трябва да бъде заменен с нов.

Ето процедурата, която трябва да се извърши, ако решите сами да оправите пасатора. Ако устройството се повреди по време на гаранционния период, сервизният център трябва да го поправи безплатно. По-добре е да не разглобявате скъпи модели на смесители и да се опитате да го поправите сами, но трябва да се свържете със специализиран сервиз. Днес може да се обмисли цената на скъп блендер .

54560 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите