У дома Ремонти Големи домакински уреди Вратата на хладилника не се затваря правилно: причини и решения

Вратата на хладилника не се затваря правилно: причини и решения

Херметичността на хладилника е важно условие за правилната му работа. Това ще ви позволи да запазите свежите храни по-дълго. Вратата на хладилника не се затваря правилно - често срещан проблем, който може да доведе до повреда на устройството и скъпи ремонти.

Как сами да проверите херметичността на хладилника?

Ако подозирате, че вратата на уреда не се затваря правилно, можете да проверите стегнатостта й с обикновен лист хартия. За целта прикрепете лист хартия към уплътнението на гумената врата, което трябва да опитате да затворите. Ако тя е затворена плътно и листът остава висящ, това означава, че хладилникът е преминал теста и херметичността не е нарушена, в противен случай ще трябва да потърсите причината за неизправността и да направите ремонт.

Вижте също:

Какво може да причини нарушена стегнатост на хладилника

Ако вратата не е плътно затворена, топъл въздух ще започне да постъпва в камерата. Най-безобидното последствие е образуването на лед по стените на апарата. Обичайното размразяване на устройството ще помогне да се отървете от ледената "козина". Възможно е да има по-сериозни последици. Термостатът при такива условия няма да работи правилно и охладителната система постоянно ще задвижва фреон. Работата при износване ще доведе до прегряване и счупване на двигателя.

вратата на хладилника не се затваря добре

Възможни причини за теч в хладилника

  • Претоварване на рафтовете на вратите

В повечето случаи не се изисква ремонт, за да се коригира ситуацията. Просто трябва да огледате камерата и да намерите причината, поради която тя не се затваря. Някои домакини зареждат рафтовете на вратата толкова много, че не могат да издържат на такова натоварване и деформация. Най-добре е да съхранявате тежки консерви и храни на основните рафтове. Също така честите причини, които пречат на плътното затваряне, са лошо изтласкани рафтове или дръжки в тенджери и тигани.

  • Лошо смазване или износване на пантите

Ако рафтовете са наполовина празни и вратата на хладилника се затваря, но се затваря, струва си да проверите пантите. Може би е време да ги смажете? В магазините за строителни материали има универсални смазки, но обикновеното машинно масло също ще ви помогне. Използвайки течния състав, изтеглен в спринцовката, разхлабете винтовете за закрепване и капнете върху оста.

  • Стар печат

Гуменото уплътнение, подобно на самия хладилник, трябва периодично да се почиства. Натрупаната мръсотия е друга доста често срещана причина, поради която вратата не се затваря плътно. Производителите на хладилници не препоръчват да почиствате тази част с химикали; на помощ ще дойде обикновеният разтвор на сода, оцет или сапун. Прочетете и статията на как да смените уплътняващата гума на хладилника направи го сам.

стар уплътнител на вратата на хладилника

Също така уплътненията се износват с течение на времето. Каучукът губи своята еластичност, става твърд, непохватен, с множество пукнатини, променя цвета си, придобива жълтеникав оттенък. Можете сами да замените уплътнението, като поръчате необходимите аксесоари в специализиран магазин или се свържете с сервизен център за помощ от квалифициран майстор.

  • Износване на дистанционер

Самата врата ще помогне да се идентифицира тази неизправност - тя не се затваря и забележимо се измества към пода. Най-често хладилниците от по-старо поколение страдат от това. Този пластмасов елемент е разположен на кръстовището на вратата и основната част на устройството и отговаря за плавното отваряне и затваряне. Можете да затворите вратата по следния начин: повдигнете я, затворете я. За да поправите тази част, трябва да направите заявка до капитана за замяна на дистанционера.

  • Неравномерен етаж

Причината за лошо затварящата се врата може да е неравностите на пода и в резултат на това устройството се накланя на една страна. За да коригирате ситуацията, достатъчно е да затегнете краката или да поставите допълнителна опора под тях, изравнявайки устройството с нивото на сградата.

  • Датчикът за затваряне на вратата не е в ред

отказ на сензора за затваряне на врататаСамо съвременни модели хладилници са оборудвани с такава функция. Те са отговорни за поведението на вратата. Ако хладилникът е отворен за по-дълго време (40-50 секунди), сензорът информира потребителя за това със звуков сигнал. Но ако такъв сензор се провали, той дава измамни сигнали. Ако херметичността на хладилника не е нарушена, но устройството за звуково предупреждение не се изключва, трябва да се консултирате със специалист за ремонт на електронната система.

Вижте също - Защо хладилникът се включва и изключва незабавно: отстраняване на проблеми

Как да предотвратя подобна неизправност?

  • Не затръшвайте вратите на хладилника;
  • Не отваряйте хладилника веднага след затварянето му;
  • Периодично почиствайте гуменото уплътнение.

Следвайки тези прости правила, ремонтът на вратата на хладилника не се изисква.

Вижте също:

37354 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите