У дома Как да изберем Климатична техника Плюсове и минуси на стъклени инфрачервени нагреватели

Плюсове и минуси на стъклени инфрачервени нагреватели

За тези, които търсят нови решения и начини за отопление на стая, на помощ се притече елегантен тип нагреватели - стъклен инфрачервен нагревател. Това е новост в климатичните технологии, които се утвърдиха като устройство с висока ефективност и модерен външен вид.

Въпреки това, повечето потребители са предпазливи към този тип нагреватели, тъй като имат редица въпроси относно техническите им характеристики и свойства. В тази статия ще разгледаме подробно какъв принцип на работа, тип инсталация, параметри и основни свойства на тези отоплителни устройства.

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Принцип на работа

Стъклен нагревател има възможност за незабавно загряване на помещение. От момента, в който е включен в електрическата мрежа, устройството се стартира и преобразува електричеството в топлина.

Устройството работи по следната схема: произвежда дълговълнови ИЧ, които са предназначени за отопление на предмети (подове, мебели), а от тях се генерира топлина, която загрява въздуха. По този начин отоплението се счита за по-ефективно.

Поради излъчването на дълговълнова инфрачервена връзка, той изисква инсталация на относителна височина, в зависимост от целта и мощността на устройството. Но във всеки случай неговата инсталация се препоръчва на височина не по-малка от два метра над пода.

Нагревателите в тази категория консумират малко електроенергия, но се характеризират със значителен топлопренос.

Вижте също - Изберете нагревател, който не гори кислород

приспособление

Това отоплително устройство в своята структура съдържа стъклен сандвич, който всъщност действа като генератор на топлина. Нагревателят е изграден, както следва:

 1. Предният капак (фасада) е от закалено стъкло, което има висок праг на издръжливост към високи температури и удари.
 2. Специална дифракционна решетка - разсейва и удължава (изважда риба) инфрачервени вълни. Последните от своя страна пренасят голямо количество топлина и имат висока степен на проникване.
 3. Нагревателен елемент - се състои в разпръскване от полупроводников материал, който всъщност преобразува напрежението от 100-400 V в топлина.
 4. Топлоизолационен слой - представлява блок (газ-въздух), който отразява и защитава обратната страна от потока на висока температура.
 5. Рефлектор на топлинна вълна - заедно с изолационен слой концентрира топлината в желаната (предна) посока. И също така да помогне да се гарантира, че тя не се разминава в ненужни посоки.
 6. Задният панел (покритие) е специално стъкло, което инхибира излъчването на инфрачервени лъчи.
 7. Защитна клетка - засилва функцията на задния панел.

Както можете да видите, на пръв поглед тънък и компактен нагревател за стъкло е доста структуриран и има добре обмислен механизъм на работа. Това в комплекса осигурява неговата добре координирана и безопасна работа.

Вижте също - Инфрачервените нагреватели са вредни или не

Предимствата на стъклените инфрачервени нагреватели

По време на работа това устройство се оказа много ефективно и икономично. За да обобщим, тогава основно могат да се разграничат следните предимства на стъклен инфрачервен нагревател.

 • Дарен с висок коефициент на ефективност (COP). Това означава, че устройството генерира 97% от изразходваната енергия.
 • Има регулатор на температурата - това ви позволява да превключвате топлинните режими. Тоест, без значение каква е температурата извън прозореца - есенен дъжд или зимна виелица, нагревателят ви е готов да ви осигури благоприятна температура в къщата. Закаленото стъкло обикновено понася резки промени в температурата дори 200 градуса.
 • Лесен за инсталиране и благодарение на подсилената опция за преден екран, той може да бъде монтиран на стена или таван на разстояние 50 мм.
 • Те служат дълго време, експлоатационният живот е до 25 години.
 • Почти мълчаливи - работят тихо.
 • Колкото е по-компактен, с дебелина приблизително 2,5 cm.
 • Страхотен избор от гледка.

Икономичен при консумация, с общ топлопренос. Лесен за инсталиране и елегантен дизайн. Всички тези предимства са включени в цената му. Цената на такова устройство е по-висока от цената на нагревател от други видове. Въпреки това, той е напълно съобразен с качеството и стила.

Вижте също - Как да свържете термостат към инфрачервен нагревател

Къде е по-добре да се постави?

Както беше отбелязано по-рано, този нагревател излъчва дълговълнови лъчи, които имат способността да проникват дълбоко. Така че, колкото по-високо е инсталирано устройството, толкова по-голям е радиусът на разсейване на тези лъчи. Тоест, сред опциите за инсталиране, типът на инсталацията се счита за най-добрият - таван.

Може да се инсталира по обичайния начин или на тавана. Различният материал на производство ви позволява да изберете нагревател, който максимално да пасва на материала и стила на тавана отвън.

В изправено положение може да се монтира на стена - тип монтиране на стена. А дизайнът и функционалността на устройството го позволяват. Единственият недостатък би бил по-малко ефективно разпределение на топлината, тоест инсталирането на същото устройство на тавана би осигурило по-добра топлина в помещението.

Съществува обаче и значително предимство на този метод на инсталиране. Различните модели имат интересни дизайни за нагреватели на стъкло. Често се прави под формата на картина или огледало. Следователно, поставяйки такива на стената, е трудно да разпознаете устройството за отоплително оборудване в него.

Техният компактен, модерен дизайн им позволява да се използват в интересни идеи за стил.

В допълнение, устройствата са доста стабилни и не причудливи. Добре пригоден за мокри и влажни помещения. В тази връзка е възможно инсталирането на такъв нагревател: 

 • В стаята.
 • В банята.
 • На верандата.
 • В склада.

Използването на такива устройства се практикува не само за отопление на домове, но и за промишлени помещения. Вярно е, че предвид това, те имат свои собствени разлики в техническите показатели. Принципът на работа е един и същ при всички варианти.

В зависимост от площта и нуждите, стъклените нагреватели могат да бъдат инсталирани като единична опция или да поставят няколко на една и съща площ.

Вижте също - Как да изберем перфектния климатик за вашия дом и апартамент

ТОП 10 най-добри нагреватели с Aliexpress

Безопасни ли са тези устройства

Общата характеристика е доста положителна. Устройството е просто и достъпно. Единственият въпрос, който тревожи потребителя, е дали те са безопасни за употреба. Ще отворим този въпрос по-задълбочено, за да разсеем съмненията и страховете.

 1. Стъклените инфрачервени нагреватели се считат за екологични, не изгарят кислород в стаята.
 2. Инфрачервеното лъчение дава положителен ефект върху организма като цяло.
 3. Принципът на действие не отделя никакви емисии (продукти от изгарянето).
 4. Изработени от устойчив материал, издръжливи и не изискват специални грижи. Въпреки факта, че е направена от стъкло, тя не може да бъде счупена. С него трябва да се работи така, както бихте направили с нагревател, изработен от различен материал.

За да бъде операцията безопасна и ефективна, има няколко прости препоръки, а именно:

 1. Нагревателят не трябва да се монтира срещу врата или прозорец. Тъй като по този начин насочената топлина буквално ще напусне къщата.
 2. Монтирайте нагревателя най-малко на 2 метра над пода.
 3. Не го поставяйте близо до завеси и завеси или други предмети, които са лесни за работа. В крайна сметка устройството се нагрява до висока температура и е по-добре да избягвате рискови фактори.

Сега, разбирайки как работят тези сравнително нови видове нагреватели, всеки потребител ще направи обективни изводи за правилния избор. Технологичният прогрес не стои неподвижен. Всеки път, когато получим възможност да направим дома си не само топъл, но и стилен и красив едновременно.

Вижте също:

3044 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите