У дома Как да изберем Големи домакински уреди Как да изберем стабилизатор за пералня?

Как да изберем стабилизатор за пералня?

Много хора питат защо ви е необходим регулатор на напрежението за пералня? Забелязали ли сте как във вашата къща или офис светва крушка от време на време или радио се появява? Това е най-сигурният знак, че настоящото състояние на електропреносните мрежи у нас оставя много да се желае. За електроенергийната индустрия отклонението от номиналното напрежение 220V отдавна се е превърнало в норма. Освен това в някои случаи никой не обръща внимание дори на "разрешеното" отклонение с 10-15% от нормата.

Със сигурност всеки от вас е чул история за това как всички домакински уреди изгориха поради внезапен спад на напрежението в мрежата в къщата. Изходът от тази ситуация е много прост. Единственото решение е да закупите и инсталирате домакински еквалайзер за напрежение в стаята. Стабилизаторът на напрежението за пералня, компютър, бойлер и друго оборудване, разбира се, ако е избран правилно, е в състояние да защити вашето оборудване от внезапни пренапрежения на тока.

Кой има нужда от стабилизатор и защо

За да сте сигурни, че наистина не можете да направите без това устройство, струва си да направите някои измервания. Това е много лесно да се направи. Достатъчно е 3-4 пъти на ден да измервате напрежението в захранването с помощта на конвенционален тестер за 220V. Особено се препоръчва това да се прави през часовете в пиковите часове - вечер и сутрин, когато количеството консумирана енергия е максимално.

Съвети:

Ако използвате внесено оборудване за измервания, изискваната функция обикновено се обозначава като „True RMS“.

Опитайте се да направите такива измервания поне в рамките на 3-5 дни. Това ще осигури най-пълната картина. В зависимост от получените резултати, по-нататъшната ситуация може да се развие по три начина: (Вижте също: Как да изберем машина (RCD) за пералня)

 1. Ако измерванията покажат, че показанията на напрежението в електрическата мрежа на дома не са надхвърлили 205-235V, тогава закупуването на стабилизатор може да се изисква само за вашето спокойствие. Също така, устройството трябва да бъде инсталирано, ако имате оборудване, което е особено ценно или много чувствително към пренапреженията на тока във вашия апартамент или офис.
 2. В случаите, когато колебанията от нормата при 220V са -10% или + 7% (съответно 198-235V), се препоръчва да се инсталира стабилизатор за цялото оборудване.
 3. Ако отклонението регистрирано в мрежата е повече от -15% или + 10% (съответно 187-22V), тогава ситуацията ви спокойно може да се нарече критична. Използвайки всякакви устройства без допълнителна защита на мрежата със стабилизатор, вие ги излагате на сто процента риск.В този случай закупуването на стабилизиращо устройство не е лукс за вас, а сурова необходимост.

Вижте също - Как да изберем пералня под мивката в банята

Видове стабилизатори на напрежението

Ако все пак решихте да обезопасите домакинските си уреди, то следващата стъпка за вас е самият стабилизатор. Факт е, че тези устройства са доста различни един от друг. Всеки тип има своите плюсове и минуси.

Има 4 основни типа устройства за стабилизация на напрежението:

 1. реле;
 2. пристъпи;
 3. електромеханични (серво задвижвани);
 4. Електронната.

реле

Най-работещият и най-евтиният тип технология за стабилизатор. Те имат доста широк диапазон на входното напрежение, но с изходното напрежение могат да възникнат проблеми - точността на поддържането там е доста ниска. Такива стабилизатори се използват най-често при минимални пренапрежения в мрежата, в диапазона от 10-15 V. Контактът на релето изгаря с течение на времето или дори се слепва. Тази ситуация води до факта, че стабилизаторът не работи правилно. След известно време или самият стабилизатор ще се провали, или вашите домакински уреди ще се влошат.

Стабилизатор на напрежението за пералня

Активизира

Тези стабилизатори са оборудвани с цяла система от полупроводници, които коригират изкривяването на етапи. Скоростта на реакция на такова устройство не е много висока, но е най-издръжливата, доста надеждна и може да работи с всяко 220V захранване. Именно този тип стабилизатор е идеален за пералня.

Вижте също - Рейтинг на най-добрите перални машини на годината

безредукторни

Електромеханичните системи също се наричат ​​сервове. За съжаление, подобно на предишния, той има доста ниска надеждност и доста малък обхват на работа. В допълнение, такива устройства често грешат, като носят сервомотор. Поради липсата на компоненти, ремонтът им може да бъде проблем. Единственото предимство на серво задвижващите стабилизатори е добрата точност на изходното напрежение. Те са в състояние да осигурят добра защита в рамките на 5-7% от номиналната.

електронен

Най-висококачествените и съвременни нормализатори имат електронна схема за управление. Това дава много бързо време за реакция на колебанията в мрежата, както и изключителна точност. В допълнение, устройствата за електронна стабилизация имат най-широкото задействане на входящото напрежение, което означава, че те са в състояние да защитят вашето оборудване най-добре.

Как да изберем правилния стабилизатор

Ако четете тази статия, тогава най-вероятно имате нужда да закупите стабилизатор на напрежението за пералня. Разбира се, ако този домакински уред е най-важното и скъпо устройство в целия апартамент - това е разумна стъпка. Но е още по-разумно да защитите не само автоматичната машина, но и всички домакински уреди в къщата. В крайна сметка от пренапрежение може да изгори както котел, така и климатик и телевизор.

Разбира се, за кои устройства да се грижите и кои да не - е ваш бизнес. Основното тук е да не грешите и да изберете устройство, което е достатъчно по мощност.

Мощността на стабилизатора е основният индикатор, който трябва да погледнете, когато купувате. Трябва да е достатъчно, за да поддържа работата на всички свързани електрически уреди. За да разберете каква мощност е точно за вас, ще трябва да направите няколко изчисления:

 1. Определете общия брой устройства, които ще бъдат свързани към електрическата мрежа и следователно към стабилизатора.
 2. Вземете инструкции за всяко устройство, намерете консумираната мощност в тях и добавете заедно индикаторите за всички единици (в kW).
 3. Добавете приблизително 20-25% към тази цифра.
 4. Полученото число ще бъде необходимата мощност на стабилизатора, способна да осигури безпроблемна работа на домакински електрически уреди в цялата къща.

Как да изберем правилния стабилизатор

Друг параметър, който трябва да се вземе предвид преди избора на устройство, е броят на фазите. Ако не сте сигурни кой стабилизатор за перални машини и друго оборудване е подходящ за вас, обърнете внимание на вида на захранването във вашия дом. Най-често тази информация е написана на електромера, инсталиран в стаята.В огромното мнозинство от случаите мрежовата мрежа на дома е еднофазна. Но има и изключения. В този случай ще трябва да закупите трифазен стабилизатор.

Вижте също - Каква е мощността kWh на пералнята

Пример за изчисляване на общата мощност

Например, нека да изчислим колко мощност трябва да бъде инсталиран стабилизаторът в помещение, където работят нормално:

 • осветление –250 W;
 • Телевизор - 150 W;
 • пералня (те мият почти постоянно в къщата, има малко дете) - 2 кВт;
 • хладилник (нов модел) - 250 W.

При изчисляването трябва да се вземе предвид, че хладилникът и автоматичната машина консумират много повече енергия по време на стартиране, отколкото по време на стационарна работа. За удобство можете да използвате следната таблица:

Хладилник (стар модел) Хладилник (нов модел) Пералня Микровълнова печка
5 10 3–4 2

Този индикатор се нарича коефициент на кратност, можете да го намерите, като внимателно изучите паспорта на устройството.

Сега умножаваме всички показатели по подходящ коефициент и добавяме резултатите заедно:

250x5 + 150 + 2000x3 + 250 = 7650 W или 7,65 kW

Добавете към полученото число мощността на тези електрически уреди, които все още присъстват в къщата:

 • желязо - 0,8 кВт;
 • лаптоп - 100 W;
 • прахосмукачка - 1.2 kW.

Нека добавим резултата:

7650 + 800 + 100 + 1200 = 9750 W или 9,75 kW

Важно:

Номиналната мощност на повечето стабилизатори (нормализатори) в паспорта е посочена на 220V, а основният параметър на този уред е индикаторът за максималния входен ток. При входен ток, различен от 220V, индикаторът за максимална мощност може да се промени.

За да избегнем такава грешка, ще използваме специална таблица:

Мрежово напрежение, волт 140 150 160 170 180 190 200 220 240 250 260
Коефициентът на смяна на стабилизатора на мощността 0,64 0,68 0,73 0,77 0,82 0,86 0,91 1 0,92 0,88 0,85
Фактор за корекция на мощността 1,57 1,47 1,38 1,29 1,22 1,16 1,1 1 1,09 1,14 1,18

Това означава, че ако според резултатите от измерванията в електрическата мрежа сте установили, че най-ниското напрежение във вашата мрежа е 160V, тогава изчислената по-рано мощност трябва да се умножи по коефициент 1,38. Получаваме:

9,75 х 1,38 = 13,455 кВт

Спомняйки си, че трябва да изберете стабилизатор с запас на мощност най-малко 20%, ние получаваме, че устройство с параметри най-малко 17 кВт е подходящо за вашия апартамент. Разбира се, можете да преминете със стабилизатор и по-малко мощност, но след това ще трябва ръчно да изключите някои от устройствата или да се уверите, че те не са включени едновременно.

Вижте също:

18178 1

Една мисъл на тема „Как да изберем стабилизатор за пералня?“

 1. Alika:

  Да, това е огромен шкаф с такива параметри и тегло под 50 кг, а колко интересно ще свържете всички домакински уреди и светлина там, въпреки факта, че те са за максимум два гнезда ..?

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите