У дома грижа Големи домакински уреди Как правилно да размразявате хладилника: съвет на специалист

Как правилно да размразявате хладилника: съвет на специалист

Как правилно да размразяваме хладилникаДнешните собственици на хладилници често трябва да мислят как бързо да размразят хладилника. Трябва ли изобщо да го размразя ръчно? Как правилно да се размразява модерен хладилен уред с автоматична система и трябва ли да се направи? Нека се опитаме да го разберем.

 

 

Колко често трябва да размразявате хладилника?

В много кухни простите хладилници без автоматично размразяване все още са скромно сгушени. Те са стари, но надеждни! Как да размразим хладилник и защо го правим? Животът на такова оборудване зависи от правилната поддръжка. В студения сезон трябва да се размразява не повече от веднъж на четири месеца, а в топлия сезон - веднъж на два месеца. Как да размразявате правилно хладилника No-Frost? Кой метод на размразяване е универсален и подходящ за всички. Въпросът е колко често да се прави. Колкото по-модерен е хладилникът, толкова по-малко намеса изисква. Защо изобщо да я размразявате, ако има функция No-Frost, питате? Тогава от какво се нуждаете да измиете хладилника от неприятна миризма и дезинфекцирайте го поне веднъж на шест месеца.

Подготовка на хладилника за размразяване

Размразяването трябва да започне с предварителна подготовка на хладилното отделение.

 1. Не е необходимо да започвате размразяване, ако устройството съдържа нетрайни храни и няма къде другаде да ги съхранявате. По-добре е да го изпразните предварително, така че нищо да не се развали.
 2. Ако температурата в помещението е твърде висока, въздържайте се от стартиране на процедурата за размразяване, докато температурата е в този момент. При такива условия хладилният агрегат ще получи необходимите параметри по-дълго и по-интензивно, което може да съкрати живота на компресора, двигателя и други части.
 3. Променете температурата на отделението за хладилник на нула, изключете я от електрическата мрежа, преди да започнете да изваждате храна оттам.
 4. Ако в системата на хладилника не е инсталиран контейнер за източване на вода, поставете под дъното тава, така че водата да се събира там.
 5. Чудесно е, ако хладилникът има специален дренажен маркуч, който може да се постави в отделението за отводняване, за да се източи водата за размразяване. Така водата ще излезе по-добре.
 6. Извадете таблата за чекмеджета от камерата, така че да не пречат на процеса на размразяване.

Вижте също:

Стъпка по стъпка инструкции за процеса на размразяване

След приключване на предварителната подготовка можете да продължите към процеса на размразяване. Ако не сте ограничени във времето и в хладилника ви има малко продукти, сред които няма нетрайни, можете просто да отворите вратата и да изчакате ледът да се разтопи и изцеди. Колко време отнема, зависи от размерите на хладилната камера, колко време се размразява, каква е била температурата в нея, колко мощност има.

Ако процесът трябва да се ускори, тогава е полезно да знаете как бързо да размразявате устройството. Най-добрият начин да направите това е чрез тези методи:

 1. Поставете контейнер с нагрята вода или нагревателна подложка, напълнена с вряла вода, върху рафта на хладилника. Горещите пари ще започнат активно да действат върху леда и по-скоро да го размразят, превръщайки го в течност.
 2. Поставете нагревател или вентилатор с топъл въздух в отворената врата, което ще подобри размразяването с помощта на загрят въздух.
 3. Можете да премахнете ледените маси от камерата, като използвате обикновена сешоар. По същия начин горещият въздух ще ускори процеса на размразяване и ще освободи стените на хладилника от лед.
 4. За да ускорите размразяването, можете да използвате пластмасова шпатула, за да почистите размразената кора. Важно е да не правите това с метални предмети, за да не надраскате боята и да не повредите елементите, които влияят върху работата на хладилния агрегат.

Сега знаете как бързо да размразите хладилника и все още да не му навредите.

как бързо да размразим хладилник

Почистване на вътрешността на хладилника

Размразяването трябва да се комбинира с цялостно почистване на камерата. Можете да пристъпите към почистване и миене на повърхности само когато хладилникът е бил размразен.

 1. Първо, напълнете леген с топла вода и разтворете малко почистващо средство или течен сапун в него.
 2. След това разпенвайте добре получената течност.
 3. За почистване вземете чиста гъба и я накиснете в получения разтвор.
 4. Извадете рафтовете с чекмеджета от уреда и ги изплакнете добре под течаща вода или ги накиснете в банята - само измиването им с гъба в хладилника няма да е достатъчно и неудобно.
 5. След почистване с почистващ разтвор старателно изплакнете всички рафтове и чекмеджета под душа.
 6. Избършете на сухо с чиста кухненска кърпа или хартиена кърпа за еднократна употреба.
 7. Следващата стъпка е да обработите повърхностите на камерата вътре.
 8. Не забравяйте да изплакнете повърхностите с обикновена вода след измиване.
 9. След почистване оставете вратата отворена за известно време, за да оставите хладилника да изсъхне добре. Ако изпаренията от влагата нямат време да се изпарят, тя може да започне мухъл в хладилника.

Съвети:

Не мийте хладилника с абразивни почистващи препарати. Те могат да надраскат пластмасовите повърхности на хладилника.

Почистване на вътрешността на хладилника

Как правилно да почистите външната страна на хладилника

След като приключите с измиването на устройството вътре, отидете на външната му част. Естествено сте уморени, но не трябва да отлагате почистването. Правейки всичко наведнъж, ще спестите много време в бъдеще, което може да се изразходва за почивка.

 1. Трябва да бъда добър измийте хладилника със сапунена вода по цялата й повърхност.
 2. Много често по време на почистване хората забравят да го мият отгоре. В повечето семейства горната част на хладилника обикновено е претрупана с ненужни вещи или зърнени храни. Не забравяйте да подредите нещата там. Ако има микровълнова фурна или телевизор горе, не забравяйте да ги измиете.
 3. Дръжките трябва да се мият добре, тъй като тук се натрупва най-много мръсотия. Особено в кухнята.
 4. Не забравяйте да се измиете гумен компресор, отстранете натрупванията от отпадъци и прах от всички малки гънки и след това избършете, докато изсъхне.
 5. В края трябва да измиете задната повърхност на хладилника, почиствайки решетката от останките от паяжини и утаения прах. Необходимо е повърхността да се измие с влажна гъба, след което да се избърше на сухо.

Как правилно да почистите външната страна на хладилника

Не препоръчваме да окачвате вратата на хладилника с различни магнити. Те могат да надраскат повърхността на хладилника и да повлияят негативно на вътрешността на хладилното отделение.

Съвети за завършване на процеса на размразяване

След като напълно освободите хладилника от лед и мръсотия, обърнете внимание на няколко точки.

 1. За да изсушите добре хладилника след почистване, можете да използвате вентилатор или прахосмукачка с функция издухване на въздуха.
 2. След изсушаване на хладилното отделение измийте пода отдолу и го изсушете, за да избегнете евентуални къси съединения. Избършете отново всички повърхности на хладилника със суха кърпа. След това можете да затворите вратата и да включите хладилника в контакт.
 3. Можете да поставите храна обратно в хладилника, когато температурата вътре в нея достигне желаното ниво.

Не чакайте вратата на фризера да спре да се затваря от лед. Което често се случва, ако хладилникът е стар. Правете рутинни размразявания.

Следвайки инструкциите как бързо да размразите хладилника, ще удължите живота на хладилното си оборудване, няма да се налага да го ремонтирате всяка година и ще се изненадате колко лошо работи. И скоро няма да ти трябва нов.

Вижте също:

5571 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите