У дома Ремонти Големи домакински уреди Реле за пускане в хладилник: дизайн и работа

Реле за пускане в хладилник: дизайн и работа

Характеристики на предназначението на стартовото реле за двигателя на компресора на хладилника. Възможни възможности за избор и целесъобразност на независима подмяна на частта на хладилника. Когато използвате трифазен двигател на хладилника, инсталирането на стартова намотка не е необходимо. Когато е свързан към 380 V мрежа, устройството работи по такъв начин, че всички статорни бобини се поетапно променят. Въпреки това, когато използвате 220 V мрежа, става необходимо да се използват допълнителни компоненти (схеми на триъгълници и звезди с наличието на компресор).

Тази функция ви позволява да проверите и осигурите необходимото напрежение в една от намотките, спрямо останалите с 90 градуса. По този начин първата намотка е началната намотка, а двигателят на компресора ще се изключи с максимална скорост. Системата, използвана при свързване на хладилника към линия 220V, всъщност прави двуфазен аналог на трифазен двигател.
Характеристики на стартиране на асинхронен двигател при използване на еднофазна мрежа. Както знаете, 380V се формира от три фази на 220V, но в същото време говорим за настоящата стойност, но не и за амплитудата (параметър, който предизвиква топлинен ефект с пасивно съпротивление). Просто казано, индикаторите за променливо напрежение постоянно се променят, следователно, за удобство те са осреднени. Това се счита за ефективна стойност.

Характеристики на релето на хладилника

За пълноценното функциониране на мотор от асинхронен тип, инсталиран в хладилник, полето, което е вътре, трябва задължително да се върти. Възможно е обаче да се осигури и провери необходимия коефициент чрез прилагане на подходящата стойност към трите намотки на фазата. Резултатът от действието е векторното добавяне на полетата, което осигурява въртене, което носи ротора заедно с него. Индикаторите, които са налични при свързване на трифазен двигател към линия 380 V, са най-високите от всички видове връзка. Това става причина за широкото използване на процеса в промишленото производство, но не е много подходящо за домакински хладилници.

Ако има само една фаза, въртенето на полето по принцип е невъзможно, тъй като за движението са необходими поне два вектора. Монтирането на компресор, който осигурява изместване на напрежението от 90 градуса, помага да се получат необходимите индикатори в частни апартаменти и къщи. Променливото поле, получено по време на въртене, активира ротора в необходимата посока. Разбира се, процесът не е толкова гладък, както при наличието на три вектора, но това е достатъчно за работата на домакински уреди.

Характеристики на релето на хладилника

Наличието на трифазно напрежение в частни домове за свързване на хладилника не е осигурено. Но защо? Причината е необходимостта от специални умения и познания на теорията, което е доста трудно за обикновения човек да възприеме. При наличието на една фаза и една земя, използването на домакински уреди става просто и удобно, което ви позволява да пропуснете изпълнението в името на комфорта.

Какво прави стартовата намотка? В началото на стартирането на двигателя релето създава втори вектор, поради което полето, образувано в процеса, може да се счита за въртящо се. Не е равномерен кръг, индикаторите му са достатъчни, за да промотират ротора. С пълна скорост, за да спестите енергия и да повишите ефективността, стартовата бобина на хладилника се изключва.

Вижте също:

Принципът на работа на стартовото реле на хладилника

Как стартерът се изключва с ускорена скорост? В началото на релето се наблюдава максималната консумация на енергия, на която всичко се основава. Освен това, често се използва стартово реле за допълнителна защита. Изключването се извършва при нагряване на специален елемент. След достигане на максималната стойност веригата губи своята цялост, независимо от това дали е достигнат зададения режим на хладилника. Има следните работни схеми на стартовото реле:

"хапчета". Те са направени от вещество, което може да се разшири при нагряване. Когато включите хладилника, частта е студена. С постепенно повишаване на температурата обаче контактът се отваря, поради което само бобината остава да функционира. Някои експерти смятат, че поддържането на желания режим може да бъде постигнато чрез използването на дросел на работната намотка. Можете да потвърдите това емпирично.

Вижте също - Характеристики на термичното реле на хладилника

Индукционните релета работят на принципа на взаимодействие на електромагнитите. По време на пускането в хладилника системите консумират максималното количество енергия, което води до взаимодействието на сърцевината и контактите на стартовата намотка. С спад на силата на тока, който следва, механизмът отслабва и връзките се отварят.

Важно е да се отбележи, че заедно с таблетите често случаят с устройството е оборудван и с термични релета, монтирани върху биметални плочи. Това ви позволява да отворите контактите веднага след превишаване на прага. Този тип реле работи чрез нагряване на чувствителен елемент. Такава схема за защита на компресора се счита за една от най-често срещаните за домакински уреди.

Дизайн на стартово реле

Стартовото или стартовото реле, използвано в някои модели хладилници, е оформено като таблет. Този елемент е разположен в корпуса на двигателя на компресора (черна част). Интересното е, че производителите винаги избират черно за тази част. Но защо?

Черното е в състояние да абсорбира, както и да излъчва топлина. Движението на процеса зависи от температурната разлика между външната среда и компресора. В ситуации, когато двигателят се загрява, се генерира топлина. За да се ускори процеса на охлаждане, понякога се използва вентилатор, поради който топлината бързо излиза в околното пространство.

Стартовият елемент по правило има:

  • 220 V фаза и фаза на заземяване (с два входа);
  • пускови и работни намотки на индукционния двигател, както и фазата на земята (с три входа);

Дизайн на стартово реле

За да улесните процеса на свързване на хладилника с потребителя, цветовете, в които са боядисани проводниците, помагат. Въпреки това, дори при очевидни условия, ремонтът на хладилника и неговите компоненти се препоръчва да се извършва внимателно.За да определите земята на компресора, можете да премахнете малък слой боя от корпуса, което ще направи възможно проверката на всички контакти. Въпреки простотата на такъв метод е по-добре да го оставите в случай, че са изключени други опции.

Местоположение на устройството

Релето на компресора на моделите RTP има някои разлики и може да бъде разположено върху жицата (без монтиране към рамката). Работният процес в този случай се осъществява с DXM компресор и се различава от DXR по по-ниски индикатори на тока при задействане. Такова устройство дава възможност за качествена защита на компресора при наличие на такъв понижаващ ток.

Преди да купите реле, важно е да проверите съответствието му с типа компресор. Качествената инсталация също има значение. Най-добрият вариант при избора на устройство е да закупите марка продукт, подобна на инсталираната по-рано.

Вижте също:

62730 0

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите