У дома Ремонти Големи домакински уреди Свързване на компресора на хладилника с ново устройство

Свързване на компресора на хладилника с ново устройство

И така, време ли е да хвърлите стария си счупен хладилник на сметище? Дори ако той вече не може да бъде ремонтиран (например поради теч на фреон), все още има ценни работни единици и резервни части, които трябва да бъдат премахнати! Това се отнася предимно за компресора на хладилника. Той ще ви бъде полезен повече от веднъж за изпомпване на въздух, например в колела или за изработка на домашен апарат за боядисване - аерограф. За да извадите компресора от хладилника, ще трябва да развиете само 4 гайки и да отрежете само 2 тръби с ножовка - вход и изход. Третата тръба (фреон) е задръстена плътно. Медната тръба в непосредствена близост до уреда може просто да бъде прехапана с телени резачки и да не бъде отрязана. Разбира се, преди да продължите с демонтажа, хладилникът трябва да бъде изключен от контакта!

Следващият етап е проверка на отстраненото устройство за работоспособност. За да направите това, той трябва да бъде свързан към електрическата мрежа. Ако компресорът работи, свистящ звук се чува ясно - въздухът се всмуква в един канал и се излъчва в друг. Трябва да извадите монтажа от стария хладилник възможно най-внимателно, така че маслото в него да остане непокътнато. Трябва да изрежете кабела, който отива към температурния сензор, след това трябва да измерите съпротивлението и да проучите местоположението на затворените контакти, които ще бъдат използвани при по-нататъшен монтаж, много добре, ако електрическата верига на стария хладилник е запазена.

Подготвителна работа

След като идентифицирате изходящата тръба от компресора, най-добре е да я маркирате веднага, защото към нея ще трябва да се прикрепи маслен филтър. За да може използваният компресор в новото устройство да не се прегрява и да не се срива преждевременно, по-добре е да инсталирате ново реле към него, в идеалния случай, ако релето е оригинално, съответстващо на марката на стария хладилник. За да свържете правилно релето, трябва да изучите веригата на хладилника и да направите връзката в абсолютно същия ред, който беше в хладилника и който показва схемата. Ако документите за хладилника не са запазени, схематичната диаграма може да бъде намерена в Интернет.

Също така новото устройство ще трябва да бъде оборудвано с приемник, който можете да закупите в магазин или да си направите сами. За монтажа ще ви е необходима и пластмасова бутилка, през дупките в капака на която ще преминат входните и изходните тръби. След поставянето на епруветките бутилката трябва да се напълни с епоксидна смола и бутилката да стои с капака надолу, докато смолата се втвърди.След като смолата се втвърди, тръбите и капачката ще бъдат плътно вградени в бутилката.

маркучи за миене на предното стъкло

За да свържете въздушното помпеното устройство с някакво устройство, ще са необходими маркучи за миене на предното стъкло, които, подобно на релето, могат да бъдат закупени във всеки магазин за автомобили. По време на работа на устройството трябва внимателно да следите нивото на маслото, което предотвратява прегряването. Трябва също да се помни, че компресорът от стар хладилник не трябва да работи повече от 45 минути.

Вижте също - Хладилникът замразява храната: защо се случва това?

Как да проверите окабеляването и да свържете компресора от стария хладилник без реле и верига?

Мнозина се интересуват от свързване на компресор точно без реле и тук има значителни нюанси, информация за които е доста трудно да се намери. Тук не е толкова важна схемата, колкото принципът. Първо трябва да позвъните общото заключение, което е разположено отделно, вляво от другите два. След като прикрепите терминала към общия изход, трябва да намерите работната намотка с втория терминал. Например, единият изход показва 14 ома, а другият показва 37,9 ома. Коя от тези намотки работи? Мнозина погрешно твърдят, че работната намотка е тази, която показва по-голяма устойчивост. Но това е коренно погрешно.

Важно:

Работната намотка е тази, която показва по-малко съпротивление! А тази, която показва повече съпротива, е стартовата (стартиращата)! Ако те се смесват и компресорът е свързан неправилно, той бързо ще се прегрее и няма да продължи много дълго. Следователно този бизнес се нуждае от точност!

домашна въздушна четка от хладилник компресор

Това е правилото, което работи за хладилни компресори и не трябва да забравяме за него. Следващият задължителен подготвителен етап преди свързването е да проверите дали някоя от намотките прониква в корпуса. В противен случай може да се случи, че докоснете тялото на работещо устройство и ще бъдете шокирани. И това е възможно, защото компресорът не е нов. За да проверите, трябва да докоснете левия терминал до изхода на намотката, а с десния - навсякъде до случая, по същия начин да тествате втория и третия изход. Само ако устройството е показало, че и трите изхода са надеждни и не се пробиват, такъв компресор може да бъде свързан към работещо устройство.

Следващата стъпка е да свържете компресора от старото хладилно оборудване към напрежение с помощта на клемните блокове. Първо, към общата жица и към работната. И стартовото напрежение ще бъде доставено чрез кратко докосване до голата жица. Но трябва да направите това внимателно и внимателно, за да не получите електрически удар. Когато се приложи напрежение, компресорът започва да бръмчи и когато докоснем стартовия изход, той се включва и започва да издухва въздух. Оптималното време за работа е 10-15 минути, през това време е разрешено известно загряване на корпуса на устройството, до 50 градуса, но не може да се разреши повече.

Вижте също - Вреден ли е фреонът от хладилника за хората

Ако окабеляването е наред, трябва да смените маслото!

Разбира се, можете да оставите старото масло, но заслужава ли си усилието да свържете стария компресор към новото устройство само за няколко сесии? Най-вероятно вътре е отдавна използвано масло, което съдържа метални частици и лошо защитава устройството от прегряване. Най-добре е старото масло да се източи напълно и да се напълни с ново моторно масло. Къде да го поставите не е въпрос. Като правило на корпуса на компресора ясно се вижда голям болт, който трябва да се развие с гаечен ключ. През отворен отвор се изцежда старото и се налива ново масло.

Как да удължим живота на компресора?

Предотвратяването на прегряване и преждевременната повреда на компресора е достатъчно количество масло, правилна връзка с електрически изходи и ограничена работа. Хубаво е да свържете кондензатор между общите и стартовите изходи, особено ако беше в хладилника. Това просто устройство увеличава ефективността на двигателя и удължава експлоатационния му живот.

Вижте също:

17455 2

2 мисли за „Свързване на хладилен компресор с ново устройство“

  1. Николай:

    Добър ден. Не е ли нужен кондензатор за стартиране на компресора?

    1. amaksil1:

      Най-често е необходимо, прав си.

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите