У дома Ремонти Големи домакински уреди Как да напълним хладилника с фреон у дома

Как да напълним хладилника с фреон у дома

Пълненето на хладилника с фреон със собствените си ръце не е голяма работа. За целта следвайте прости инструкции, за да избегнете по-нататъшни течове.

Има различни ситуации, когато може да се наложи сами да смените хладилния агент в хладилника. Най-често хладилникът е пълен с фреон, този газ, според неговите характеристики, е най-подходящ за това. За да разберете как правилно да напълните хладилника с фреон, трябва да разберете устройството на устройството и схемата на неговата работа. Първо трябва да разберете какво е фреон и защо този газ се използва в охладителната система на хладилния агрегат.

Как работи фреонът в хладилниците?

Фреонът се използва като хладилен агент и циркулира в затворен контур между компресора и кондензатора. В кондензатора фреонът се втечнява и постъпвайки в изпарителя, поглъща топлинна енергия. По този начин, ако хладилният агент може да изтече, охлаждането се намалява или спира напълно. Ако температурата във вашия хладилник е престанала да отговаря на зададените параметри, една от основните причини може да е теч на фреон.

Как работи фреонът в хладилниците

Фреон не е избран случайно, този газ е безцветен и без мирис, а също така не вреди на човешкото тяло. Изтичането му няма да има последствия, което го прави чудесен вариант за употреба в хладилника, където се съхранява храната ни. Газът може да се работи много дълго време, той не губи свойствата си. Замяната на фреон най-често се причинява от изтичането му.

Вижте също:

Когато трябва да зареждате хладилника с фреон

Изтичането на фреон не може да бъде проследено по никакви физически признаци, тъй като няма цвят или мирис. Най-сигурният начин да се определи дали в момента е необходимо зареждане с фреон е да се провери температурата на хладилника. Колкото по-голяма е разликата между нормалната и действителната температура, толкова по-голямо е изтичането на фреон в момента.

Причината за течовете могат да бъдат механични повреди на отделни части, преди те да бъдат поправени, подмяната на хладилния агент няма да има смисъл, така че вероятността от повторно изтичане ще бъде висока. Основните причини за загубата на фреон са:

  • корозия на тръби и метални елементи на кондензатора;
  • счупване и механични повреди на тръбите;
  • лошо качество на тръбите, съдържащи пукнатини с невидими за окото размери;
  • неправилно свързване на тръбите.

Едва след като коригирате всички недостатъци на системата на хладилника, можете да започнете да зареждате с гориво. За повечето от частите е необходима подмяна, няма смисъл да ремонтирате различни тръби поотделно.

Вижте също - Защо хладилникът натрупва вода под чекмеджетата

Как да попълните хладилник с фреон у дома

Преди сами да започнете да зареждате фреон, не забравяйте изискванията за безопасност, системата е под налягане, което е изпълнено с опасни ситуации. Ние определяме марката на хладилния агент (фреон), не е трудно да направите това, цялата необходима информация винаги е посочена на компресора, трябва само внимателно да го проучите. Също така трябва да знаете колко фреон трябва да се използва, това може да се намери и в информацията на корпуса на компресора.

За да напълните сами хладилника с фреон, трябва да подготвите всичко необходимо предварително - цилиндър с фреон, маркучи с клапани, специален колектор. Първо трябва да вземете синия маркуч към тръбата за зареждане и поставете двата клапана в затворено положение. След това трябва да разгледате налягането, към изпускателната линия е споена арматура, с която е необходимо да се свърже червеният маркуч. Изключете, когато налягането достигне полу атмосфера, след това стартирайте компресора за 30 секунди.

Как правилно да пълним хладилник с фреон у дома

Свързваме жълтия маркуч към вакуумната помпа, след отваряне на синия клапан помпата се включва за 10 минути, след което маркучът се свързва към цилиндъра на хладилния агент. На следващо място, газът започва да пълни хладилника, необходимо е фреонът да напълни целия компресор. Всички движения за затваряне на клапаните трябва да са плавни и небързани, замяната на охлаждащия газ не бърза. С постепенното затваряне на жълтия клапан се отваря синьо.

Ако смятате, че подмяната на хладилния агент със собствените си ръце е била успешна, трябва да стартирате компресора на хладилника. Налягането на системата се проверява отново. Ако нормалната стойност съответства на това колко показва устройството, всички използвани тръби трябва да бъдат прищипани, изключени и запечатани. Надеждността на запояване определя отсъствието на бъдещи течове на хладилен агент.

Вижте също:

18113 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите