У дома Как да изберем Големи домакински уреди Избор на най-добрия материал за резервоар за пералня

Избор на най-добрия материал за резервоар за пералня

Избирайки пералня, всеки клиент, без изключение, ще бъде внимателен и щателен при избора. По-специално, той ще се съсредоточи върху модела, функционалността, гаранционния срок и други подобни. Какво още трябва да знае потребителят, когато избира пералня? Всъщност не по-малко важен е материалът, от който са направени най-важните му части. По-специално говорим за резервоар, който може да бъде направен от различни материали. В тази статия ще разгледаме по-подробно кой материал е най-подходящ за резервоар за пералня.

След като научите повече информация за тази част, ще бъде по-лесно да направите избор, предвид нейните характеристики.

Видове резервоар (барабан) на пералнята

Резервоарът за пералня е една от важните подробности. В почти всички перални машини фиксацията му е една и съща. Закопчава се с пружини и амортисьори, за да се осигури относителна мобилност. За да намали вибрациите, резервоарът е снабден с бетонови противотежести.

Много често причината за неизправност в пералнята е свързана с повредата на този елемент. Това може да бъде:

 1. Попадане на чужди части от джобове или дрехи в резервоара, което от своя страна създава чукащ и нехарактеристичен шум по време на движението на барабана.
 2. Заглушаване на работата (движението) на резервоара поради попадане на чужди части.
 3. Пукнатини в резервоара, които причиняват теч и спират работата му.

Съществува мнение, че пералните машини с най-високо зареждане се характеризират с по-добро закрепване на резервоара, за разлика от машините с предно зареждане. Веднага искам да разсея такова мнение. Фиксацията и при двата типа е почти еднаква.

Препоръчва се да се обърне внимание на материала на барабана, когато избирате пералня. Това наистина може да бъде важно, защото от него зависи експлоатационният му живот. По-специално, ваната на пералня може да бъде направена от следния материал.

 • Metal.
 • Пластмасов.
 • Неръждаема стомана.

Като се има предвид, че по време на работа резервоарът е изложен на голямо натоварване, висока температура, налягане, важно е материалът на производство да е устойчив на тези фактори. Нека разгледаме по-подробно характеристиките на всеки от тях, което ще ви помогне да разберете какъв е най-добрият материал за резервоара на пералната машина.

Вижте също - Избор на добра пералня с функция за сушене

Метален резервоар

Метал, а именно стомана, която е покрита със специален емайл. Напълно адаптиран към процеса на измиване, но може да не е удароустойчив.

Всички видове удари могат да повредят емайла, което с течение на времето ще доведе до значително разрушаване на защитния слой и ще причини корозия (ръжда).Ръждата в червеите си бавно, но сигурно ще доведе до образуването на пукнатини и резервоарът ще започне да изтича. В резултат на това ще се наложи смяна на резервоара.

Следователно, не твърде надежден материал за резервоара на пералнята. За щастие, те почти никога не се използват в съвременните модели. Ето защо, когато трябва да замените такъв резервоар с нов, това може да бъде проблем. Тъй като производството на практика не произвежда такива агрегати, няма помощни части за ремонт и подмяна. Най-вероятно няма да се налага да ремонтирате, а да си купите нова пералня.

Пластмасов резервоар

Пластмаса или полиплекс. По принцип производителите подобряват тази сплав по различни начини, защото името на полимерните материали може да звучи различно. По отношение на функционалността, тя:

 • до известна степен изолира шума, когато барабанът се върти;
 • до известна степен намаляват нивото на потребление на електроенергия;
 • доста лека тегло;
 • не изтича;
 • за разлика от метала, той не корозира и е устойчив на химикали;
 • оптимална цена.

Доста здрав, но за разлика от металния, той може да бъде малко крехък. Въпреки че производителите смятат този материал за най-благоприятен и постоянно го подобряват. Неговата модификация направи материала най-близък до стоманата по здравина. Различните видове пластмаса имат малко по-различни свойства: крехка, по-трайна. Сред сегмента от полимерни материали особено предпочитание се дава в полза на карборана.

Срокът на експлоатация на пластмасов резервоар е приблизително до 30 години, а може и повече. Това е няколко пъти по-малко, отколкото резервоарът от неръждаема стомана може да послужи, но като цяло, абсолютно задоволителен експлоатационен живот.

Резервоар от неръждаема стомана

Неръждаема стомана. Често срещан материал за изработка на резервоари за перални машини. Той се използва за тази цел от дълго време.

 • Реагира добре при контакт с вода - не ръждясва.
 • Такъв резервоар има повишена якост и устойчивост на механични и химически повреди.
 • Срок на експлоатация до 100 години.

От минусите

 • Теглото на резервоара от неръждаема стомана ще бъде по-голямо от това на пластмасата, така че произвежда повече шум.
 • Ниската топлоизолация на метала изисква по-големи разходи за електроенергия.
 • Висока цена.

При условие, че пералнята е оборудвана с такъв резервоар, това е може би един от елементите, които могат да оцелеят всички останали елементи на пералнята по отношение на експлоатационния живот. Когато избирате пералня с резервоар от неръждаема стомана, трябва да разберете следното:

Стоманата трябва да бъде с високо качество, а технологията на нейното сглобяване и спояване е на най-високо ниво. Само при такива условия резервоарът наистина ще бъде издръжлив и ще оправдае очакванията.

Това веднага ще се отрази на цената. Пералня с резервоар от неръждаема стомана ще струва повече от, например, пластмасов резервоар.

Ето защо, ако ще ви бъде предложена пералня с резервоар от неръждаема стомана на по-евтина цена, тогава това вероятно е нискокачествено устройство и експлоатационният му живот ще бъде кратък.

изход

Тази статия се разшири върху характеристиките на резервоара за пералня. Както можете да видите, материалът на производство е от голямо значение.

От горното можем да заключим, че най-често срещаният и оптимален тип перални машини са тези, които са оборудвани с пластмасов барабан.

Във всеки случай, експертно описание ще помогне обективно да се оцени съотношението цена-качество на предложените единици. Като цяло, разбирайки разликите между оборудването, направено от различни видове материали, потребителят ще бъде по-уверен и ще може да избере продукт, който ще служи дълго и надеждно.

Вижте също:

5924 2

2 мисли за „Избор на най-добрия материал за резервоар за пералня“

 1. Александър:

  Метален резервоар? Оказва се, че неръждаемата стомана не е метал? Много е жалко, че такъв сериозен уебсайт съдържа неграмотен текст.

  1. amaksil1:

   Добър ден! Безспорно неръждаемата стомана е сплав от няколко метала, главно (хром и желязо). Но статията не е за металите, а за сортовете на резервоара за пералня. В продажба има перални машини с резервоар, изработен от "Неръждаема стомана, пластмаса (също металопластика) и емайлиран метал".

Препоръчваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите