У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералнята Ariston дава грешка F9 (F09) - какво означава това?

Пералнята Ariston дава грешка F9 (F09) - какво означава това?

Статията ще обсъди възможните причини и ще реши проблема, възникнал при работата на пералня Ariston поради грешка F 09. Грешката показва неизправност на контролния модул, който е отговорен за избора на програми, инсталирани от производителя. По-долу са основните моменти, които ще ви помогнат да разберете причините за неуспеха и как да коригирате грешката на F09 Ariston.

Грешка при декодирането

На пералните машини, където няма дисплей, когато възникне този проблем, индикаторите започват да мигат, както следва:

Аристон маргерита Остарял модел 2000. Грешката се обозначава с повтарящ се цикъл - индикаторът за включване / изключване мига 9 пъти, почивка в интервал от 10 секунди. и преиграване. В същото време копчето за избор ще се завърти по посока на часовниковата стрелка с характерни щраквания.
Модели AVL, AVTL, AVSL Грешката е показана с мигането на първия горен и долен бутон, който е отговорен за допълнителни функции (по принцип това са бутоните „Таймер за забавяне“ и „Допълнително изплакване“). И индикаторът, отговорен за заключването на вратата („Ключ“), ще мига по-интензивно.
Модели с нисък клас на гореща точка-Ariston (ARSL, ARXL, ARTL Неизправността се обозначава с мигането на първия и четвъртия индикатор (заключване на вратата и "завъртане"). Всички индикатори за допълнителни функции (всички хоризонтални редици) също могат постоянно да светят.
Машини Hotpoint-Ariston Aqualtis Грешка F9 се показва чрез мигане на първия и четвъртия температурен индикатор (студено измиване и 50 ° C).

Стъпка 1. Извършване на рестартиране

Правите рестартиране на пералнята

Ако проблемът се крие в отказа на модула за управление или дисплей, просто изключете пералната машина от контакта, изчакайте няколко минути и свържете устройството към мрежата. Ще се извърши обикновен рестарт на контролния модул и проблемът ще бъде решен сам. Не помогна ли? Проверете модула за управление.

Вижте също - Пералнята се изтрива по-дълго, отколкото трябва да бъде - какво да правя?

Стъпка 2. Проверете контактите на контролния блок

  • Свалете задния капак
  • Демонтирайте предния контролен панел.
  • Визуално разглеждаме всички контакти и конектори, които свързват чипа към контролния модул. Ако контактът е изчезнал някъде, го инсталирайте отново.

Стъпка 3. Проверете стабилизатора U1, линеен филтър S1, кондензатори

  • Проверете всички кондензатори за откриване. В 90% от случаите проблемът е в това. Запояване и поставяне на кондензатор със същия размер не е толкова трудно, колкото изглежда.
  • Проверете надеждността на връзката, която води до S1 протектор срещу пренапрежение, както и за запояване, препоръчително е да звъните всичко с мултицет.
  • Проверяваме стабилизатора U1, намотка, кондензатор, предпазител, т.е. всички елементи, които са отговорни за подаване на напрежение.

Неизправности, изискващи сложен ремонт

  1. Повреда на окабеляването. Трябва да намерите къде е повредено окабеляването, да спойкате отново или да замените бримките с нови. Сам с помощта на мултицет можете да позвъните всеки контур и проводник за цялост. Ако се намери пробив, заменете го с нов.
  2. Неизправност на фърмуера (паметта) на контролния модул - мастерът трябва да препрограмира чипа.
  3. Екранната единица или един от елементите е счупена. Всеки елемент се извиква, дефектен се открива и се заменя с нов. Локалният ремонт не винаги е възможен, тогава таксата се променя напълно.
  4. Таблото за управление е изгоряло. Ремонтите понякога са възможни, но често се заменят с нов.

изход

Опитайте простите стъпки за ремонт сами. В случай на сложен ремонт ще ви трябва знания по електроника и поялник с мултицет. Ако не можете сами да отстраните проблемите, свържете се с всеки сервизен център. Цената на такъв ремонт варира от .

Надяваме се нашата статия да ви е помогнала, подкрепете ни с коментар или репост в социалната мрежа.

Вижте също:

4380 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини до отзивите на клиентите