У дома Ремонти Големи домакински уреди Пералня Electrolux дава грешка E40 - какво означава това?

Пералня Electrolux дава грешка E40 - какво означава това?

Ако, когато се опитате да стартирате машината Electrolux, измиването не започва и на екрана се появява код E40, тогава има проблем с блокирането на вратата. Това може да се случи с слабо затворена врата или малки спадове на напрежението в мрежата - в този случай няма нужда да се обаждате на съветника, можете да оправите всичко сами за няколко минути. Когато въпросът е в сериозна неизправност (като счупена брава или контролен модул), тогава ще трябва да разглобите устройството, да смените части и е по-добре да поверите това на специалист.

Дешифриране на грешката

Пералня Electrolux дава грешка E40

За всички модели перални машини Electrolux (Electrolux) появата на дисплея "E40" означава невъзможност за плътно затваряне на люка. Това е общ код, за който трябва да влезете в режим на диагностика: едновременно натиснете и задръжте двата крайни бутона отдясно и големия кръгъл бутон отляво. Всички индикатори на контролния панел светват и на екрана се появява специфична информация за грешки.

Важно:

ако машината Electrolux има вграден селектор, тогава за да активирате тестовия режим, е достатъчно да задържите само два бутона от дясната страна на панела.

След стартиране на диагностиката на екрана се изяснява код, показващ естеството на проблема. Може да бъде:

  • E41 - вратата на машината не се затваря напълно.
  • E42 - бравата на люка е дефектна.
  • E43 - заключването не е възможно поради неизправност на контролния модул.
  • E44 - открита е грешка в работата на сензора на вратата на машината.
  • E45 - електрическата верига е прекъсната, което се случва в случай на неизправност в проводниците, свързващи люка и контролния модул.

Вижте също - Код за грешка E20 на пералнята Electrolux

В какви случаи можете сами да го поправите

  • Първото нещо, което трябва да направите, когато възникне грешка E40, е да проверите рамката на люка, пантите, да проверите дали „езикът“ се вписва в заключващия отвор. Важно е да се уверите, че няма чужди предмети - отломки, залепено бельо, разрушена гумена подложка. Откритите „препятствия“ трябва да бъдат премахнати, след това отново затворете вратата и се опитайте да включите машината.
  • Ако вратата е изкривена, огледайте пантите. Понякога винтовете в пантите стават хлабави, което прави невъзможно затварянето на люка плътно. Такава неизправност се елиминира лесно - просто трябва да вземете отвертка и да затегнете по-силно винтовете.
  • Друг начин да ви помогнем сами да решите проблемите: стартирайте режима на измиване, натиснете люка с ръце или коляно и не го освобождавайте за няколко минути, докато чуете щракване и на дисплея се появи иконата за заключване. Също така експертите препоръчват да опитате да изключите захранването на пералнята, като изключите щепсела, изчакайте 10 минути и го включете отново.Ако проблемът беше незначителна неизправност на модула за управление (например, поради пренапрежения на напрежението), тогава такова просто действие ще му помогне да "нулира".

Пантите често се счупват поради прекалено голям натиск върху отворените врати отгоре (навеждат се или се поставят тежки неща). Заключването се проваля при опит за отваряне на машината, докато тя работи (когато режимът на заключване е активен). С падането на напрежението в мрежата микросхемите изгарят. Временното износване на оборудването не може да се изключи - средно, детайлите на машината Electrolux издържат 5-8 години (при интензивна употреба), а след това се изисква алтернативно подмяна.

Неизправности, изискващи задълбочен ремонт

Ако горните стъпки не успяха да възстановят работата на пералнята, ще трябва да проверите работоспособността на всички части, отговорни за затварянето на вратата. Състоянието на ключалката, UBL, пантите на вратата, проводниците и контролния модул се изучават последователно. За да направите това, трябва да разглобите машината.

Симптоми Вероятна причина Ремонт или смяна на счупване
Люкът изобщо не се заключва, след стартиране на диагностичния режим на екрана се появява надпис “E42”. Счупване на устройството за блокиране на вратата (UBL). Необходимо е да изключите крепежните елементи и проводниците, да премахнете устройството и да проверите целостта на всяка секция. Някои неизправности могат да бъдат забелязани визуално (веднага можете да видите изпуснатите клипове, деформирани движещи се елементи). Непрактично е да залепвате повредените участъци от UBL, по-добре е да замените блокиращото устройство с ново.
Езикът на ключалката и отвора са на различни нива, така че е невъзможно да се заключи машината. Вратата в отворено състояние при натискане ще "свободно" върви нагоре и надолу. Очевиден проблем с пантата на вратата. Необходимо е внимателно да се инспектират пантите - да се провери дали винтовете са на мястото си, дали има пукнатини или счупвания в детайлите. Ако винтовете са разхлабени, ги фиксирайте с отвертка и гнездо. Ако самият контур се е счупил, тогава не е практично да го поправите - повредената структура трябва да бъде заменена с нова.
Когато вратата е заключена, не се чува щракване, не се блокира. Когато стартирате диагностичния режим, на екрана се появява “E41” или “E42”. Бравата е повредена. Най-често неизправността е изпадане или счупване на компонентни части (например заключващ раздел). Всички отпаднали, изкривени части просто се поставят на място, закупуването на ново заключващо устройство не се изисква. Подмяната на ключалката е необходима само в случай на сериозни повреди (пукнатини, счупвания).
Възниква и изчезва грешката в заключването на вратата. Появява се остър мирис на изгаряне. Нарушение на окабеляването. За да проверите състоянието на проводниците и / или контактните съединители, се прави "звън" с помощта на мултицет. Откритата изгоряла зона се почиства, а краищата са запоени. Ако е необходимо, сменете целия контур на окабеляването.
Няма видими дефекти на вратата, но тя все още не се затваря. Индикаторите мигат на случаен принцип. Когато стартира диагностичният режим, на екрана се появява кодът "E43". Неизправен управляващ модул, Най-често микросхемата "страда" поради изгарянето на контактите по време на пренапреженията на електрозахранването или поради навлизането на вода в електрониката. Необходимо е да премахнете предния панел, като демонтирате горната част на машината. След това извадете дъската. Повредените участъци се виждат веднага - те стават черни, капачките на кондензаторите стават изпъкнали, виждат се следи от разкъсвания. Ако се намери дефектна част, тя се запоява и на нейно място се инсталира нова.

Важно:

За да намерите причината за повредата, трябва да разглобите устройството, да извършите проверка на електронните схеми. Хората, които нямат опит в ремонта на домакински уреди, не се препоръчва да се занимават сами с такава работа. Това може да наруши условията на гаранционното обслужване и да доведе до още по-големи щети. Вие сами можете да извършвате манипулации, които не изискват проникване във вътрешността на машината.

Вижте също:

10628 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите