У дома грижа Малки домакински уреди Как да премахнете миризмата от микровълновата: съвет от опитни домакини

Как да премахнете миризмата от микровълновата: съвет от опитни домакини

Микровълновата фурна е задължително условие в съвременната кухня. Тя е отличен помощник на всяка домакиня. В допълнение към загряването на готова храна, тук е лесно да се приготви бърза закуска, да се пече в ръкав или да се размразява месо. Но като другите домакински уреди, микровълновата изисква поддръжка. Основният проблем, който се среща при използване на микровълнова фурна, е появата на неприятна миризма. За да разберете как да се отървете от миризмата в микровълновата, трябва да установите причините за появата му.

Малко за химикалите

Рафтовете и гишетата за магазини осигуряват богат асортимент от голямо разнообразие от битови химикали. Съставите от агресивни компоненти лесно ще се справят с всеки проблем с почистването на кухненското оборудване. Но не всяка домакиня ще се довери на рекламираното химическо средство за почистване на вътрешната повърхност на микровълновата. Има редица причини за това. Основните от тях са високата цена на битовите химикали и естетическите и екологичните съображения относно съвместимостта на храните и химически агресивните агенти.

Търговските почистващи препарати не са предназначени за консумация от човека и дори капка остатъчно вещество в микровълнова фурна може да причини значителни вреди за здравето. Затова домакините, които използват технологията за отопление и готвене на храни от много години, създават свои собствени тайни как да се отърват от парещата миризма в микровълновата. Методите, разработени от опит, са безопасни, но не по-малко ефективни в приложението от домакинските химикали. Основното правило преди да използвате този или онзи метод е внимателно да премахнете остатъците от храната от вътрешните стени на микровълновата. Може би обикновено изплакване с кухненска гъба и препарат за миене на съдове ще ви помогне да премахнете неприятната миризма. Ако почистването не даде положителни резултати и всичко мирише на изгаряне от фурната, струва си да опитате един от по-ефективните методи за почистване. (Прочетете също: Как да премахнете миризмата от мултикукър? )

Традиционни методи за почистване на микровълновата

Почистване с вода и лимон

Лимонът е прекрасен и много здравословен цитрусов плод. Той има много предимства, включително способността да премахва голямо разнообразие от неприятни миризми, като изгаряне, мазнини, риба и други продукти. В случай на микровълнова фурна, рецептата за нейната употреба е доста проста. Трябва да вземете един средно голям лимон и да нарежете на кръгчета право заедно с корите. Поставете половината от пръстените в съд, добавете вода там. След това трябва да поставите контейнера във фурната и, като го включите с пълна мощност, доведете водата до кипене, продължавайки процеса в продължение на пет минути. След това направете същото с втората половина на цитрусовите плодове.Когато лечението приключи, миризмата на парене ще бъде напълно елиминирана.

Да се ​​отървем от миризмите с активен въглен

Можете да премахнете установения мирис на горене вътре в микровълновата с помощта на активен въглен. Десет таблетки въглища трябва да бъдат напълно смачкани на прах, поставени върху чинийка и оставени във фурната за 12-15 часа. Резултатът е отличен - кехлибареното изгаряне изчезва напълно!

Съвети:

Прочетете също: Как да премахнете миризмата от нов чайник?

Метод за почистване на сода за хляб

Содата за хляб може да помогне да се отървете от неприятните миризми. Две чаени лъжички сода за хляб просто трябва да се разреждат с три супени лъжици вода до пълното им разтваряне. Получената течност трябва да се избърше от вътрешните стени на микровълновата печка. Препоръчва се процедурата да се повтори след час. Този метод е невероятно прост - няма нужда да загрявате, варите или изплаквате нищо.

Почистваме натурално кафе

Не е тайна, че кафените зърна могат ефективно да премахнат почти всяка неприятна миризма. Трябва да си приготвим малка чаша подхранваща напитка (без захар) и с тях, приложена върху салфетка, да избършем вътрешностите на устройството. След 3-5 часа приложената и изсушена напитка трябва да се отмие с вода. Миризмата на изгаряне ще изчезне и вместо това по време на употреба устройството ще ви зарадва с приятен аромат на кафе за още няколко дни. Освен това ароматът на кафе ще дойде само от самата вътрешност на фурната, абсолютно не докосвайки вкуса и миризмата на храна.

Почистване с трапезен оцет

Трапезният оцет е известен със способността си да премахва миризмите от различен произход. За да почистите микровълновата фурна, трапезният оцет трябва да се смеси с вода (един към един) и полученият разтвор трябва да бъде добре изтрит от вътрешността на кухненските уреди. След това трябва отново да премахнете вътрешните стени и части, само този път само с кърпа или салфетка, потопена във вода. След процедурата се препоръчва да оставите вратата отворена за няколко минути, за да може остатъците от оцета напълно да изчезнат.

Почистване с естествени билки

С помощта на естествени билки можете да премахнете неприятния кехлибар в микровълновата. Мента, мащерка, лавандула или други растения трябва да се отглеждат заедно или поотделно. Поставете получения бульон в микровълновата за половин час на максимален режим. След това избършете стените със суха кухненска салфетка.

Да се ​​отървем от миризмата на трапезна сол

Трапезната сол е незаменим помощник в кухненските дела. Опитните домакини добре знаят неговите свойства да абсорбира миризми. За да извадим в микровълновата, ни трябват около сто грама сол, изсипваме я в чинийка и я оставяме във фурната изключена за цяла нощ. На сутринта устройството ще ви изненада и зарадва с липсата на парещ аромат. По-добре е да изхвърлите солта след такава процедура, тъй като вече не се препоръчва да я използвате като подправка към храна.

Съвети:

Прочетете също: Как да обезмаслявам кафе машината си?

Предпазни мерки

За да премахнете завинаги неприятните миризми на изгаряне, стара мазнина или риба и след това да не се налага да отделяте време за елиминирането им, просто трябва да спазвате определени правила за работа:

  1. Избягвайте използването на неподходящи контейнери. Подробно описание на не препоръчаните съдове за готвене може да намерите в инструкциите, които винаги са прикрепени към уреда. Обикновено за неподходящ контейнер се счита този, който има блестящи детайли на декора (златна джанта около ръба, модел с позлата и други).
  2. Оставете вратата отворена за кратко след употреба. По този начин можете да се отървете от миризмата в микровълновата. Ароматите ще могат леко да избледнеят, без да се "припокриват" един друг.
  3. При готвене или в режим на повторно нагряване се препоръчва да покриете храната със специални капаци на микровълнова фурна или просто с подходящ празен съд. По същия начин мазнините от храната не замърсяват стените и ароматите не се припокриват.
  4. Последното правило е редовното превантивно почистване, което трябва да се прави поне веднъж месечно. За да направите това, можете да използвате паста за зъби (за предпочитане мента) и стара четка за зъби. С помощта на четка и паста трябва да стигнете до най-отдалечените ъгли.След почистване старателно измийте стените и ъглите и избършете на сухо.

Сега знаете как да премахнете миризмата от микровълновата без вредни продукти.

Вижте също - Как да изберете правилната микровълнова фурна за вашия дом

3989 1

Една мисъл на тема „Как да премахнете миризмата от микровълновата: съвети от опитни домакини“

  1. Елена:

    Също така постоянно страдаше, докато не се натъкна на миризма, преработи я няколко пъти, миризмата я нямаше, те също правят отстъпки)

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите