У дома Ремонти Големи домакински уреди Как да принудително изцеждате счупена пералня

Как да принудително изцеждате счупена пералня

Ако машината се повреди по време на пране на прането и процесът спре, първо трябва да изключите машината от електричеството, като извадите щепсела и след това изключете крана за вода. Има 5 надеждни начина за внимателно източване на водата от резервоара. Можете да използвате специален авариен маркуч, основния маркуч за източване или ръчно да източите водата през люка на резервоара за миене. Изпускателен филтър и дренажна тръба също са подходящи за отстраняване на вода.

Изпускателен маркуч

Най-лесният метод за по-бързо оттичане на водата. Процедура:

 1. Изключете захранването, изключете захранването с вода.
 2. Изключете маркуча за източване от задния панел.
 3. Издърпайте изхода от канализационната тръба.
 4. Поставете края на маркуча в контейнер (купа или леген) под нивото на ваната за миене. Капацитетът е необходим нисък, трудно е да се излее в кофа по този метод.

Ако по този начин пералнята не изтича вода, което означава, че осигурява защита срещу изтичане от канализационния маркуч. Вътре в корпуса производителите правят допълнителен контур с дренажен маркуч или монтират пластмасов лакът, така че маркучът за източване винаги е над нивото на резервоара. Най-често се среща в перални машини бошлаф и Сименс.

Вижте също - Кодове за неизправности в пералнята на Samsung

Спешен маркуч

Проектиран специално за източване на вода в случай на повреда. Обикновено е разположен в специален люк в долната част на предния панел и е затворен от малка врата, има и филтър за източване. В някои случаи механизмът за източване се изпълнява под формата на прибиращ се пластмасов канал. Ако не можете да видите люка отпред, тогава той се намира под пластмасовия декоративен панел в самата дъна. Този дизайн се намира в пералните машини Indesit.

Процедура за източване:

 1. Отворете вратата на люка, извадете тънък авариен маркуч от нишата.
 2. Поставете плосък, широк контейнер с подходяща височина под люка. Извадете щепсела от маркуча, поставете изхода в контейнера.
 3. Контролирайте процеса, така че водата да не се разлее.

Важно:

всички процедури за източване на вода се извършват само след изключване на пералнята от електрическата мрежа и водоснабдяването!

Недостатъци на метода:

 • Дълъг процес на източване - до 30 минути;
 • Аварийният маркуч често се запушва с котлен камък или други отпадъци, така че водата няма да се оттича;
 • Някои модели нямат авариен маркуч.

Съвети:

За да ускорите процеса, наклонете машината към стената, отворете вратата на барабана и извадете ръчно част от водата. Изтичаме останалата вода през аварийния маркуч.

Изцеждащ филтър

Той е разположен заедно с аварийния маркуч, за който писахме по-горе. Проектиран специално за защита на помпата от отломки, дребни предмети, мъх от дрехи. Почистване на изпускателния филтър най-простото и често срещано решение на проблема.

Процедура:

 1. Отворете капака на шахтата в долната част. Понякога вратата на люка може да бъде покрита с тесен декоративен панел в долната част на пералнята.
 2. Наклонете корпуса към задния панел, така че под филтъра да може да се постави нисък басейн, който да събира вода. За удобство можете да облегнете шайбата към стената. Ако наклонът е твърде голям, задните крачета могат да започнат да се плъзгат по плочките, бъдете внимателни.
 3. Завъртете изпускателния филтър по посока на часовниковата стрелка от дръжката. За да регулирате налягането на изцедената вода, не е необходимо да я усуквате докрай.
 4. Дръжте машината наклонена, докато повече не потече вода в контейнера. В края на източването ще трябва да върнете устройството в нормалното си положение и след това да съберете останалата вода ръчно.

Съвети:

Пригответе се предварително, като поставите парцали или кърпи, за да улесните почистването след източване.

Загребвайте ръчно водата

Най-очевидният и лесен начин за източване на водата е ръчното изтичане от пералнята през люка на барабана.

Недостатъци на метода:

 • Няма да можете да източите цялата вода. В резултат на това останалата вода ще трябва да се източи с помощта на дренажен филтър или авариен маркуч.
 • Дълго и неудобно. Особено в сравнение с първия метод.
 • Последователност:
 1. Отворете вратата на ваната за миене. Автомобил с преден люк трябва да бъде наклонен към задната стена, така че водата да не се разлее по пода. Това не е необходимо за вертикално натоварване.
 2. След като извадите прането, загребете останалата течност с черпак или халба.
 3. Върнете машината в нормално положение. Това ще остави част от водата в системата от маркучи под резервоара.

Важно:

Съвременните машини са оборудвани с таймер за заключване на вратата и се отварят 5-10 минути след изключване. Ако люкът е заседнал, се използват специални методи за отключване при спешни случаи.

Връзка за източване

Този метод се използва за отстраняване на вода и отстраняване на неизправност. Ако при отвиването на филтъра за източване и почистването му не изтича вода, вътре в дренажната тръба има блокиране. Можете сами да намерите този гофриран дебел маркуч, съгласно схемата от инструкциите за вашата пералня. Най-често се намира в долната част на гърба на пералнята.

Процедура за изчистване на запушването:

 1. Извадете задния панел, закрепен с 4 винта.
 2. Поставете контейнер за вода на пода под тръбата или покрийте пода с кърпи. В зависимост от местоположението на тръбата и помпата, машината ще трябва да бъде наклонена или дори да бъде положена на нейната страна. Следователно, действайте според обстоятелствата, може да има смисъл първо да се източва водата по друг начин, а след това да се пристъпи към отпушване на запушването.
 3. Изключете тръбата от помпата, като внимателно отстраните нашийника (охлюв).
 4. Ако течността не изчезне, ще трябва насила да изчистите блокирането. Това можете да направите с пръсти, молив, отвертка или с мека телена кука.
 5. Не помогна ли? Има и друга опция, развийте тръбата от резервоара и я почистете старателно.
 6. След почистване и източване на водата върнете всички части на механизма на мястото им и ги закрепете сигурно. Проверете херметичността. Свържете устройството към захранването, отворете крана за подаване на вода от водоснабдяването.
 7. Затворете задния панел.

След като извършите обикновен ремонт, най-вероятно неизправността е била отстранена. Изпълнете пробно измиване без пране и проверете изтичането.

6 често срещани проблема, поради които пералната ви машина няма да се източи

Ако устройството не се източва или продължава да издава грешка, трябва да определите същността на проблема. Прекъсванията на механизма за източване възникват по 6 причини, които класирахме по популярност, в низходящ ред:

Повечето от проблемите, свързани със спиране на машината и повреда на нейните механизми, могат да бъдат предотвратени чрез спазване на прости правила за работа. Трябва внимателно да проверите съдържанието на джобовете на дрехите си, преди да ги изпратите в пералнята. Малки предмети като щифтове, щипки за хартия, монети могат да причинят блокиране. Пясъкът, прахът, трохите, влизащи във ваната заедно с прането, също често са проблематични. Препоръчително е да измиете тъкани, които могат да оставят голямо количество мъх и влакна в специални торбички от фина мрежа.

Вижте също:

4346 0

Съветваме ви да прочетете:

ТОП 12 най-добри перални машини според отзивите на клиентите